You are here
Home > Ekonomija > U Rimu i Glazgovu, o prevazilaženju pandemije, globalnom ekonomskom oporavku i održivom razvoju (AUDIO)

U Rimu i Glazgovu, o prevazilaženju pandemije, globalnom ekonomskom oporavku i održivom razvoju (AUDIO)

Fallback Image


Teme samita u Rimu su prevazilaženje globalne zdravstvene krize, spasavanje ekonomija i borba protiv siromaštva, a u Glazgovu, održivi razvoj.

korona, kovid, svet, epidemija, pandemija
Iako bez prisustva nekioliko ključnih lidera, oba skupa pratiće i dinamična dešavanja na marginama.
Samit lidera u Rimu je vrhunac ovogodišnjih dešavanja u okviru grupe G20, kojom u ovom ciklusu predsedava Italija. Pod radnim nazivom „Ljudi, planeta, proisperitret“, cilj je da države preuzmu vodjstvo u obezbedjivanju brzog međunarodnog odgovora na zdravstveni, a onda i ekonomski i politički šok u kojem se svet našao sa pandemijom, poručio je italijanski premijer Mario Dragi.

OECD predviđa da će globalna ekonomija ove godine rasti 5,7 odsto, a iduće 4 i po odsto. Međutim, ovaj uspon ostaje neujednačen i krhak, posebno u zemljama u razvoju, zbog različitih političkih odgovora na krizu.

Parlamenti mogu da podrže mere koje podstiču investicije i obezbeđuju finansiranje siromašnijih zemalja. Da postignemo snažan globalni oporavak koji nikoga ne ostavlja za sobom.
Dragi je pozvao i na globalni odgovor na klimatske promene, a isti apel je, pozivajući se na ulogu platforme G20, uoči dva samita poslao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Prošlog meseca, Međuvladin panel za klimatske promene objavio je duboko alarmantan izveštaj.

Klimatski poremećaji uzrokovani ljudskim aktivnostima široko su rasprostranjeni i intenzivirani. Potrebne su mnogo smelije klimatske akcije sa zemljama G20 na čelu – da bi se održao međunarodni mir i bezbednost. Naš prozor mogućnosti da sprečimo najgore brzo se zatvara i nijedan region nije imun.

Ambiciozni planovi, medjutim, često su padali pred nacionalnim interesima. Podseća Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Proklamovane agende samita u Rimu i Glazgovu, mogle bi da ostanu u senci dešavanja na marginama, na kojima će glavne teme biti smirivanje diplomatskih tenzija zapada i Turske nakon proterivanja ambasadora 10 zemalja zbog mešanja u unutrašnje stvari Ankare, regionalni sukobi, ​​neregularne migracije i Avganistan.

Uprkos njihovom značaju, dva najvažnija ovogodišnja međunarodna događaja neće biti održana u punom sastavu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, biće prisutan samo virtuelno, dok kineski, Si Djiping ne dolazi. Neće biti ni novog japanskog premijera Fumia Kišide, dok će najmoćnijju državu EU, Nemačku, predstavljati praktično bivša kancelarka Angela Merkel, kojoj ćer ovo biti i poslednje učešće na samitu G20.

Izmedju dva samita G20 izostao je odgovor na pravednu distribuciju vakcina. Svet se zbog energetske krize delimičmo vratio fosilnim gorivima. Siromaštvo raste, uprkos sve većim izdvajanjima bogatih. To nameće pitanje dometa globalnih odgovora, bez garantovanih konkretnih akcija.

Dva globalna skupa, neće biti održana u punom sastavu. Ruski predsednik Vladimir Putin, biće prisutan samo virtuelno, dok kineski, Si Djiping ne dolazi. Neće biti ni novog japanskog premijera Fumia Kišide, dok će najmoćnijhju državu EU, Nemačku, predstavljati praktično bivša kancelarka Angela Merkel.

Uprkos tome, na marginama se očekuju dinamična dešavanja, kojima će dominirati ona iz agende američkog predsednika Džozefa Bajdena, ali i turskog , Redžepa Tajipa Erdogana, nakon proterivanja ambasadora 10 zapadnih zemalja, zbog mešanja u unutrašnje stvari Ankare. Uz pokušaj smitrivanja diplomatskih tenzija, teme će biti i nova migrantska kriza koja kreće iz Avganistana, kao i humanitarna pomoć toj državi.Izvor

Similar Articles

Top