You are here
Home > Ekonomija > Udeo nenaplativih potraživanja smanjen sa 22,5 odsto na 3,5% odsto

Udeo nenaplativih potraživanja smanjen sa 22,5 odsto na 3,5% odsto

Fallback Image


On je podsetio da su posle istorijskog maksimuma iz 2015. godine Vlada Srbije i Narodna banka rešavale ovo pitanje kroz sprovođenje Strategije i Program rešavanja pitanja problematičnih potraživanja.

drzava123, ministarstvo, finansija, 800x450

” Postignut je drastičan pad NPL-ova, što je rezultat sveobuhvatne izmene zakonskog okvira, kao i jačanja institucija i donošenje podzakonskih akata, koji su omogućili bankama i drugim finansijskim institucijama da rešavaju ovaj problem“, istakao je.

Uz promenu regulative za lakše rešavanje problema, Popović je objasnio da je data i podrška institucijama kao što su Agencija za osiguranje depozita i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

On je naveo da je Ministarstvo kroz dve velike prodaje 2019. i 2021. godine rešavalo problematična potraživanja koje za račun države ima Republika Srbija, kao i potraživanja banaka u stečaju.

” Prvi takozvani pilot portfolio nominalne vrednosti 242 miliona evra nenaplativih potraživanja je uspešno prodat 2019. godine. Drugi veliki portfolio, nominalne vrednosti 1,8 milijardi evra prodat je dve godine kasnije i dao je veliki podstrek tržištu i omogućio tim kompanijama da nastave poslovanje u Srbiji“, rekao je on.

Govoreći o benefitima prodaje problematičnih potraživanja on je naveo da se oni između ostalog uočavaju kod smanjenja tekućih troškova.

„Svako nenaplativo potraživanje sa sobom nosi neke obaveze, troškove, sudske naknade i to sve treba kontrolisati. Prvi i najdirektniji uticaj prodaje je zapravo smanjenje tih troškova”, rekao je on.

Istakao je da je ključno da se nepokretnosti, za koje su potraživanja vezana, vraćaju u privredne tokove.

” To igra veliku ulogu i podstiče rast, jer sve dok su u nenaplativom potraživanju, i dok je taj problem nerešen, zamrznut, ne mogu da budu deo privrede u punom obimu“, objasnio je on.

Dodao je da prodaja nenaplativih potraživanja omogućava da se i Ministarstvo finansija, banke, i druge institucije fokusiraju na druge probleme, odnosno na svoje primarno poslovanje.

„Prodaja je efikasan način da se taj posao poveri ljudima koji se time bave profesionalno, da se proces ubrza, a i da se nepokretnosti i svi drugi oblici imovine koji su zamrznuti, što pre vrate u privredne tokove. Time otključavamo rast i podižemo životni standard građana“, rekao je Popović.

On je ocenio da je finansijski sistem Srbije i dalje stabilan, bez obzira na posledice pandemije virusa korona.

 Izvor

Similar Articles

Top