You are here
Home > Ekonomija > Urbano zelenilo uslovljava kvalitetan život i eko sistem (AUDIO)

Urbano zelenilo uslovljava kvalitetan život i eko sistem (AUDIO)


I ove godine, “Zeleni krug” zajedno sa redakcijom Eko lista nastavlja nastavlja tu višegodišnju akciju.

“Rezultatima akcije smo zadovoljni jer je u proteklih desetak godina posađeno više od 6 hiljada biljaka, u obrazovnim ustanovama preko stotinu, i kroz taj proces je prošlo preko 10 hiljada dece” rekla je Majda Adlešić inženjerka hortikulture i jedan od učesnika.

Njihova dvroišta su dobila na ambijentalnom karakteru, a deca su naučila o samom procesu sadnje kao i o fiziološkim potrebama biljaka i stekla dobar odnos sa prirodom.

Pored toga, ona su davala ideje kako njihovo dvorište treba da izgleda. Ove godine se sprovodi akcija u OŠ Žarko Zrenjanin i OŠ Dušan Radović, vrtiću “Pčelka” u Bačkom Petrovcu i u OŠ u Gložanu.

“To su celodnevne akcije gde će svaki razred imati priliku da posadi svoje drvo u dvorištu, da savlada sadnju ali i negovanje biljaka u toku razvoja” saopštila je sagovornica.

Stari park u Temerinu je prirodno dobro III kategorije iz 18. veka i veoma je specifičan prostor ali je prilično devastiran i sad će biti, uz podršku institucija republike i grada, obnovljen, biće uklonjena oštećena i posađena nova, ukupno 76 stabala.

“Bez urbanog zelenila koje je jako važno, naš život se dovodi u pitanje ne samo u zdravstvenom već i u estetskom smislu”.

Zato je bitno, smatra ona, da se ovaj talas elana zadrži i u narednim godinama i da se formiraju nove zelene površine, samo kao ali važnom jednom delu eko sistema koji treba ispoštovati i negovati.Izvor

Similar Articles

Top