You are here
Home > Ekonomija > Uskoro o ceni struje za privredu i usklađivanju minimalca na pola godine

Uskoro o ceni struje za privredu i usklađivanju minimalca na pola godine

Fallback Image


Posle danas održane sednice socijalni partneri su istakli da je postignuta saglasnost da se ubrzo održi vanredna sednica sa tim dnevnim redom ali nije saopšteno kada će to biti.

struja, elektricna, energija

Predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić istakao je da privreda na udaru jer se već potpisuju ugovori za snabdevanje električnom energijom sa EPS-om po cenama većim i preko 100 odsto i založio se za reakciju države kako bi poskupljenja bila zadržana u nekim granicama, kontrolisana i postepena.

Istakao je da očekuje razumevanje Vlade Srbije da struja bude dostupna privredi po prihvatljivim cenama kako se ne bi urušio postignut privredni napredak Srbije.

Član SES-a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković naglasio je da se što pre mora povesti rasprava o energetskoj tranziciji i njenoj ceni, i posledicama koje može imati po radna mesta.

Član SES-a Goran Milić naglasio je da u uslovima kada električna energija za privredu enormno poskupljuje to stvara lanac poskupljenja ka građanima.

Na vanrednoj sednici SES na inicijativu pirotskog Socijalno ekonomskog saveta biće raspravljano i potrebi da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje a ne jednom kao što je to sada slučaj.

Značaj inicijative Milić je objasnio navodeći primer da je minimalac koji će važiti od januara utvrđen na osnovu cena potrošačke korpe iz aprila ove godine, a te cene su sada veće.

Predstavnici sindikata istakli su i značaj pokretanja inicijative za izmenu 188. člana Zakona o radu kako bi se ostvarila bolja zaštita predsednika sindikalnih organizacija i sindikalnih poverenika koji se nalaze na udaru poslodavaca zbog zaštite prava radnika.

Stojiljković je istakao da treba pokrenuti inicijativu da društveno značajne teme, poput siromaštva, na kojima radi SES treba da imaju svoj prostor na medijskim javnim servisima.

Poslodavci i sindikati i predstavnici Ministarstva rada složili su se da bi trebalo trebalo pokrenuti društvene razgovore o reformi obrazovanja a u njima se očekuje učešće SANU i Univerziteta.

Državna sekretarka Ministarstva rada Stana Božović koja je danas učestvovala u radu SES-a istakla je da ministarstvo podržava dijalog socijalnih partnera jer je u interesu poslodavaca, zaposlenih i nacionalnom interesu.

Istakla je brojne rezultate Ministarstva tokom prve godine rada Vlade Srbije i ocenila da je pružena podrška svim inicijativama koje je SES danas pokrenuo.Izvor

Similar Articles

Top