Stranica
Home > Ekonomija > Uvek kontra od svih: Dok na prostoru eks-Ju svi uvode kamere na putevima, oni zabranjuju

Uvek kontra od svih: Dok na prostoru eks-Ju svi uvode kamere na putevima, oni zabranjuju


Ljubljana — Policija u Sloveniji ubuduće neće smeti da snima registarske tablice vozača koji učine prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države, prenosi Glas Istre.


Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Depositphotos/salaryman191

Naime ustavne sudije su procenile da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu ličnih podataka. Sud je poništio deo Zakona o policijskim ovlašćenjima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica.

Sve je pokrenuo javni pravobranilac koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namera policije da kažnjava vozače nakon što prekršiocima snime registarske tablice.

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu da snimaju lica i da će kamere biti korišćene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mesta uz ceste.

U međuvremenu je slovenska policija već nabavila opremu i sada je pitanje što će s njom biti, piše portal Poslovni dnevnik.

Takvu opremu nabavlja i hrvatska policija, a trebala bi da bude postavljena na 150 lokacija. Nove kamere, a u ovoj i sledećoj godini MUP će ih nabaviti 75, trebalo bi da budu postavljene na mestima gde vozači najčešće prekoračuju brzinu. Reč je o najsavremenijoj opremi koja omogućava i snimanje svega što se događa istovremeno na dve prometne trake, a podaci dolaze bežično do centralnog servera. Tamo policija može tačno da vidi vozilo i registarsku tablicu i nakon toga traži od vlasnika podatke o vozaču.

Hoće li i u Hrvatskoj uslediti reakcija kao u Sloveniji tek treba da se vidi, a policija je najavom uvođenja nove tehnike poručila da će snimci s kamera biti korisni i za druge policijske poslove.Izvorni link

Slični artikli

Top