You are here
Home > Ekonomija > Uvođenje digitalne platforme E agrar

Uvođenje digitalne platforme E agrar


NOVI SAD –

Izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđeno je uvođenje digitalne platforme E agrar, a to softversko rešenje omogućiće da se više od 400.000 gazdinstava od prvog jula iduće godine registruje onlajn. Uz navedeno, poljoprivrednici će elektronski moći po pojednostavljenoj proceduri da konkurišu za državne subvencije i premije. Kako nastavak digitalizacije u agraru ocenjuju korisnici podsticajnih sredstava?

U Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije podsećaju na to da su kao udruženje imali zahteve ka Ministarstvu poljoprivrede da se uradi elektronska aplikacija, napravi idejno digitalno rešenje koje bi poljoprivrednicima olakšalo podnošenje zahteva i pravilo uštede u vremenu.

traktor

“Mi smo imali sugestije i primedbe, na to zašto se dugo čeka u redovima kod Uprava za trezor i tražili smo da se to reši na adekvatan način .To je rešeno i nadamo se da će to i funkcinosati kako treba da neće biti gužvi ,da će poljoprivrednici ,moći elektronski da konkurišu za subvencije i ostalo”, rekao je Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Petar Ristić poljoprivrednik iz Neradina kaže da još nije upoznat sa platformom E agrar i dodaje da bi poljoprivrednicima za početak trebalo pojasniti kako sistem funkcioniše.

“Nismo upućeni u to. Trebalo bi da Poljoprivedne stručne službe pomažu ili da se otvore ili neke Agencije koje bi to radile. Ima dosta starijih poljoprivrednika koji nisu sposobni to raditi. Očekujem uštede u vremenu jer mi kada počne proizvodnja, mi nemamo vremena da stojimo u redovima i da sakupljamo papire”, napomenuo je Ristić.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će aplikacija E agrar omogućiti transparentnost i da će povećati poverenje poljoprivrednika u sistem isplate državnih subvencija u Srbiji.Izvor

Similar Articles

Top