Stranica
Home > Ekonomija > UŽIVO Mali Šengen: Putovanje sa ličnom kartom, sloboda kretanja kapitala, usluga, robe i ljudi

UŽIVO Mali Šengen: Putovanje sa ličnom kartom, sloboda kretanja kapitala, usluga, robe i ljudi


Novi Sad — Sastanak posvećen ekonomskom povezivanju Severne Makedonije, Albanije i Srbije je završen.


Izvor: B92

Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

U Oficirskom paviljnu na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edi Ramom.

“Dogovorili smo se posle napornog rada, da kažemo suštinu. Ovaj sastanak je od izuzetnog značaja za naše tri zemlje. Dokument koji potpisan zasnovan je na četiri ključne slobode, koje i zastupa EU. A to je protok robe, kapitala, usluga i ljudi. Građani tri države će imati velike koristi. Zaslužuju bolju budućnost, viši standard, nižu stopu nezaposlenosti. Na ovaj način regulišemo međusobne odnose. Da imamo ubrzani razvoj i da zahednički delujemo. Već do kraja 2021., sa ličnom kartom putovaćemo jedni kod drugih”, rekao je Vučić.

Trilateralni sastanak održava na poziv i na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Glavna tema razgovora je predlog srpskog predsednika o formiranju takozvanog “malog Šengena”. Cilj tog predloga je bolje povezivanje tržišta zemalja regiona i uklanjanja barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi, usluga i kapitala na tržištu koje obuhvata 20 miliona ljudi.

Na sastanku je potpisana deklaracija o namerama.

Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Vučić, Rama i Zaev su o “malom Šengenu” već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru. Tom prilikom Vučić je rekao da je za tu ideju dobio “pun konsenzus” premijera Severne Makedonije i Albanije.

Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.Izvorni link

Slični artikli

Top