Stranica
Home > Ekonomija > UŽIVO Polećemo: Iz Kraljeva u svet – otvoren međunarodni aerodrom “Morava”

UŽIVO Polećemo: Iz Kraljeva u svet – otvoren međunarodni aerodrom “Morava”


Kraljevo — U Lađevcima kod Kraljeva danas je otvoren Međunarodni aerodrom “Morava”.


Izvor: B92

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ova vazdušna luka napravljena u vreme SFRJ, postaje mešoviti civilno-vojni.

Svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Svečanost je počela intoniranjem himne “Bože pravde”.

“Danas je Vidovdan, veliki i sveti dan za sve Srbe gde god da žive. Prošlo je 630 godina od Boja na Kosovu, 30 godina od Gazimestana, 20 godina od NATO agresije. Danas mi ovde Vidovdan proslavljamo na Aedoromu Morava. Ovo je je mesto gde danas Srbija može da ide u nebo, na bilo koje mesto na svetu, do bilo kojih destinacija”, prisutnima je rekao predsednik Aleksandar Vučić.

Za prisutne priređen je letački program, a na presvučenu pistu sleteo je i prvi putnički avion.

Aerodrom ima 37 zaposlenih. u ovu vazdušnu luku uloženo je oko 11 miliona evra. Aerodrom može da servisira do milion putnika na godišnjem nivou, kada radi u punom kapacitetu. lociran je 15 kilometara od Kraljeva, 21 km od Čačka, 32 km od Gornjeg Milanovca i 39 km od Kragujevca.

Kada su avioni u pitanju Kraljevo ima tradiciju dugu čak 92 godine, jer je još 1927. godine, osnovan prvi aero-klub u Srbiji.

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Prva jedinica na ovom aerodromu bila je 235 lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima tipa F-84 Tanderdžet.

Najveći broj letelica na Lađevcima bio je prisutan 1992. godine kada su u Kraljevo prebazirane eskadrile 98 puka koji je povučen iz Skoplja, kao i 353 izviđačka eskadrila i 240 lovačko-bombarderska eskadrila iz Mostara.

Inače, od 2006. godine kada se rodila ideja da vojni aerodrom postane civilni, država je uložila oko 25 miliona evra. Prvi let bio je 5. oktobra 2011. godine, kada je u Kraljevo sleteo avion. Tadašnji predsednik Boris Tadić je otvorio ovaj aerodrom za civilnu upotrebu, ali od tada do danas nije bilo letova.Izvorni link

Slični artikli

Top