Stranica
Home > Ekonomija > Veće plate od 1. novembra a penzije od 1. januara

Veće plate od 1. novembra a penzije od 1. januara


To je najavio ministar finansija Siniša Mali na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

“U narednih desetak dana, nakon dogovora sa MMF-om, izaći ćemo i s povećanjem plata, i to od 1. novembra ove godine. Biće i povećanje penzija od 1. januara 2020. po takozvanoj ‘švajcarskoj formuli'”, rekao je Mali.

Naveo je da će penzije biti povećane za najmanje 5,1 odsto, a da je moguće i povećanje do 5,5 odsto.

Mali kaže i da će svim penzionerima, bez obzira na visinu primanja, biti isplaćena jednokratna pomoć od po 5.000 dinara oko 1. decembra 2019.

Na pitanje zašto se smanjuju doprinosi za penzije kada se Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) dotira iz budžeta, Mali je rekao da je reč o strategiji rasterećenja od poreza i doprinosa i da to ni na koji način neće ugrožiti funkcionisanje fonda.

Podsetio je da su prošle godine ukinuti porezi za nezaposlenost na teret poslodavca.

“Ni na koji naÄŤin to ne ugroĹľava makroekonomsku stabilnost, ni funkcionisanje fonda. Ranije se PIO fond dotirao 52 odsto iz budĹľeta, a sada sa oko 20 odsto i ovo smanjenje doprinosa neće ugroziti njegovo funkcionisanje, nama je PIO fond u potpunosti stabilan”, dodao je ministar finansija.

Takođe je dodao da je zadovoljan uspostavljenim socijalnim dijalogom sa sindikatima i poslodavcima i dodao da je prava slika Srbije kada se rešenja nalaze u obostranom interesu.

ÄorÄ‘ević: Novo povećanje sledeće godine

Ministar rada Zoran ÄorÄ‘ević rekao je da je Ĺľelja bila da se doÄ‘e do povećanja minimalca imajući u vidu da je cilj da to osete i drugi graÄ‘ani odnosno da se to oseti i kroz povećanje plata i penzija.

“Cilj nam je više investicija i bolji standard svih graÄ‘ana”, rekao je ÄorÄ‘ević i dodao da se nada da će i iduće godine biti novog povećanja minimalca, a sve u cilju da se dostigne minimalna potrošacka korpa, ali i da se ona prestigne.

Kako je dodao, Vlada nastoji da povećanje bude u skladu sa realnim osnovama.

ÄorÄ‘ević je naglasio da reforme koje su zapoÄŤete 2014. imaju kao krajni cilj bolji standard svih graÄ‘ana i podsetio da su na primer budĹľetske dotacije za penzije ranije iznosile i 52 odsto, dok danas iznose 20,4 odsto sa projekcijom za iduću godinu od 21,1 odsto.

Naveo je podatke zaključno sa 31. julom 2019, koji pokazuju da javni dug danas 23,8 milijardi odnosno 51,9 odsto, da je inflacija sa dvocifrene smanjena na 1,6 odsto, da je nezaposlenost smanjena na 10,3 odsto i da je bruto rast investicija veći za 9,5 odsto u odnosu na 2018.

“TakoÄ‘e, kurs je stabilan i ostvareno je realno povećanje bruto domaćeg proizvoda, što pokazuje da Srbija napreduje u svakom smislu”, rekao je ÄorÄ‘ević.Izvorni link

Slični artikli

Top