Stranica
Home > Ekonomija > Veliki potencijal za saradnju srpske u francuske privrede

Veliki potencijal za saradnju srpske u francuske privrede


Srbija je pred novim industrijskim ciklusom i novom industrijskom politikom. To podrazumeva i ulaganje u rudnike sa ciljem da rudarstvo učestvuje u domaćem bruto proizvodu sa pet procenata.

U ministarstvu energetike najavljuju otvaranje nalazišta Jaradita i Čukaru Peki kod Bora, pa je logično sve veće prisustvo stranih kompanija.

“Sada kada vide ubrzanje otvaranja rudnika to vide i ove prateće firme iz rudarskog i geološkog sektora i zato dolaze. Dolaze zbog Srbije dolaze zbog ambijenta koji smo stvorili zbog mogućnosti ulaganja. To je jednostavnna matematika”, rekao je Stevica GaÄ‘anski, drĹľavni sekretar Ministarstva energetike.

Digitalizacija je počela prvo u prenosu podataka kroz etar, ali završava se i u zemlji, odnosno pod zemljom u rudniku.

“Znate kada kopate morate biti sigurni šta ćete naći, ali pre kopanja to se kompjuterski simulira jer je istraĹľivanje suviše skupo da bi se radilo na stari naÄŤin. Sada je tu 3D simulacija rudnika i ruda u tlu, i ta tehnologija je interaktivna i otvorena za više disciplina. Mi radimo i sa ‘ZiÄ‘inom’ i ‘Rio Tintom’ i tu je velika sinergija i mogućnost da se i vaši struÄŤnjaci ukljuÄŤe u  te tehnologije”, istakao je Raul Ĺ˝akan, direktor Geovia Daso sistema.

Prethodnica dolaska francuskog predsednika u posetu Srbiji su i francuske kompanije koje donose i visoku tehnologiju.

“Mi smo prisutni u oblasti ĹľelezniÄŤke infrastrukture u Srbiji, ali već su tu ili sada dolaze firme koje nude visoke tehnologije poput ‘Ĺ najdera’ ili ‘Dasija’. Korišćenje geotermalne energije u Srbiji je u povoju i mi se nadamo kada bude došao predsednik Makron sredinom jula da će u toj oblasti biti potpisan neki ugovor”, naveo je Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji.

Francuska je u Srbiji i veliki investitor i privrednici obe zemlje smatraju da je pred nama ogroman potencijal u saradnji i da nema opblasti u kojoj ona ne može biti povećana.Izvorni link

Slični artikli

Top