Stranica
Home > Ekonomija > Vezali se za kapije: Zaposlenima dozvoljeno da napuste zgradu, ali ne i da se vrate

Vezali se za kapije: Zaposlenima dozvoljeno da napuste zgradu, ali ne i da se vrate


Pariz — Aktivisti za zaštitu životne sredine su se vezali za kapije i okupirali su zgradu kompanije Amazon nedaleko od Pariza.Foto: Depositphotos, pablonis

Oni su optužili ovu kompaniju da uništava poslove i nanosi štetu planeti.

Učesnici protesta su okupirali i zgrade Amazona u Tuluzu i Lilu, nadajući se da će se slične akcije pokrenuti i u drugim zemljama, prenosi AP.

Nekoliko desetina demonstranata pelo se uz ogradu i probilo se u kancelarije Amazona u severnom predgradju Pariza, gde su sedeli u dvorištu i ulaznom holu kompanije.

Zaposlenima je bilo dozvoljeno da napuste zgradu, ali ne i da se vrate u nju.

Aktivisti, uglavnom studenti volonteri ispred kapije su igrali fudbal, slušali muziku i najavili da će tu provesti i noć ako treba.

Neki od učesnika protesta nosili su žute prsluke, a organizatori protesta su pozvali vladu da blokira autorizaciju tri nova skladišta kompanije Amazon koja bi trebalo da se otvore u Francuskoj.

Oni su optužili kompaniju da gasi poslove lokalnih kompanija, ne plaća dovoljno porez i da podstiče klimatske promene zbog emisija štetnih gasova prilikom transporta ogromne količine robe.

“Krivimo Amazon za pogoršavanje stvari u smislu prevelike proizvodnje i klimatskih promena, pre svega ogromnog uvoza elektronskih proizvoda čiji transport povećava emisiju ugljenika”, rekla je jedna od aktivistkinja.

Aktivizam za zaštitu životne sredine je u Francuskoj u porastu i francuska vlada ulaže napore da primora Amazon i druge kompanije da prestanu da koriste “poreske rajeve”.

Kompanija Amazon saopštila je da je otvorila 1.800 radnih mesta u Francuskoj ove godine i da se trudi da ograniči uticaj na živortnu sredinu kroz manju recikliranu ambalažu i investiranje u solarnu energiju i energiju vetra.Izvorni link

Slični artikli

Top