Stranica
Home > Ekonomija > Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za pola sata

Vozom od Kragujevca do Lapova od oktobra za pola sata


Zorana Mihajlović je nakon obilaska radova u Batočini rekla da će zaključno sa idućom godinom u Srbiji biti ukupno rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga.

“Regionalne pruge su jednako vaĹľne za bolji Ĺľivot graÄ‘ana kao i glavni koridori koje modernizujemo, i naš zadatak je da stvorimo uslove da se i tim prugama ide brzo, i novim vozovima”, rekla je Mihajlovićeva u BatoÄŤini.

Podsetila je da pre 2014. nije rekonstruisan nijedan kilometar regionalnih pruga, kao i da je Svetska banka u jednoj studiji pre nekoliko godina ocenila da je Srbija na Ĺľeleznici propustila 2,5 investiciona ciklusa, odnosno 40 godina razvoja.

“Prosto su svi zaboravili da Ĺľeleznica uopšte postoji”, dodala je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da je vrednost radova na rekonstrukciji pruge Lapovo–Kragujevac dužine 27,5 kilometara 11 miliona evra, dodatna četiri miliona evra uloženo je u sanaciju klizišta, a radove je finansirala Infrastruktura železnice Srbije sopstvenim sredstvima.

Navodi i da će se posle ove rekonstrukcije, izvoditi radovi i na deonici od Kragujevca do Kraljeva, što je, kako kaže, važno za bolje povezivanje i razvoj Šumadijskog okruga.

V. d. generalnog direktora “Infrastrukture Ĺľeleznice Srbije”, Miroljub Jevtić, rekao je da će radovi na rekonstrukciji biti završeni mesec dana pre roka, 30. septembra, i da će putovanje izmeÄ‘u Lapova i Kragujevca trajati 26 minuta.

“Voz će saobraćati na relaciji Lapovo-Kragujevac i dalje do Mladenovca, gde će imati vezu i sa BG vozom”, rekao je Jevtić.

Načelnica Šumadijskog okruga, Biljana Ilić Stošić, rekla je da će posle 132 godine otkako je izgrađena, biti rekonstruisana pruga Lapovo-Kragujevac i da će od 1. oktobra građani moći ponovo da putuju vozom po povoljnijoj ceni od autobuske karte.

“Ova pruga takoÄ‘e je znaÄŤajna i za teretni saobraćaj i za sve kompanije koje ovde posluju”, rekla je Ilić Stošićeva.Izvorni link

Slični artikli

Top