Stranica
Home > Ekonomija > Vozovi na vetar: Nemci potpisali ugovor o snabdevanju čistom energijom

Vozovi na vetar: Nemci potpisali ugovor o snabdevanju čistom energijom


Berlin — Nemačke železnice su najveća železnička kompanija u Evropi, zahvaljujući kojoj u toku godine oko dve milijarde ljudi stigne do svog krajnjeg odredišta.


Izvor: energetskiportal.rs

Foto: Depositphotos, filmstroemstock

Odnedavno su odlučile da svoje poslovanje usmere ka višem stepenu korišćenja obnovljivih izvora energije. S tim ciljem su i potpisale ugovor o snabdevanju preduzeća energijom vetra.

Ugovor koji su Nemačke železnice sklopile sa energetskim kompanijama Inogi SE i RWE Suplaj & Trejding garantuje im petogodišnje snabdevanje čistom energijom iz vetroelektrane u Severnom moru, od koje će dobijati kapacitet od 25 MW, piše Energetski portal.

To je otprilike jednako snazi četiri vetrenjače, odnosno osam odsto od ukupne proizvodnje vetroelektrane snage 295 MW.

Nemačke železnice tvrde da više od 57 odsto svojih energetskih potreba zadovoljavaju energijom čistog porekla, što ih čini njenim najvećim potrošačem u zemlji. Takođe najavljuju da će do 2038. godine njihov energetski miks biti u potpunosti utemeljen na niskougljeničnim izvorima.

“Tokom narednih nekoliko godina, ugovore na bazi fosilnih goriva ćemo po njihovom isteku neprestano zamenjivati obnovljivom energijom”, kazao je Torsten Šein, izvršni direktor energetskog sektora železničke kompanije iz Nemačke.Izvorni link

Slični artikli

Top