Stranica
Home > Ekonomija > Vučić: Spoljnotrgovinska razmena sa Češkom utrostručena

Vučić: Spoljnotrgovinska razmena sa Češkom utrostručena


Beograd — Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, da su dve zemlje utrostručile spoljnotrgovinsku razmenu.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/ ZORAN ZESTIC

Istakao je da će ona ove godine izositi 1,15 milijardi evra, kao i da ta saradnja može da bude još mnogo bolja.

Vučić je rekao da je razgovor sa Zemanom bio sveobuhvatan i efikasan, o bilateralnim odnosima i konkretnim problemima.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić kaže da je 2008. godine razmena dve zemlje iznosila 340 miliona evra, prošle godine 1,04 milijarde evra, kao i da se očekuje da ove godine bude 1,15 milijardi evra.

Naveo je da je Češka postala jedan od najvećih investitora – četvrti u Srbiji, a naročito posle poslednje investicije češke PPF grupe u Telenor, kao i da je Karlovarska kupila Knjaz Miloš.

Vučić kaže da su brojne i druge investicije i projekti posebno u oblasti saobraćaja i osvetljavanja gradova.

“Naša saradnja može još mnogo bolje brojeve da donese”, naglasio je Vučić i istakao da možemo da učimo od Češke. Najavio je da će biti gost Zemana i Višegradske grupe u Pragu 3. oktobra.

Češka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti od 2,2 odsto, a Srbija 10,3 odsto, napomenuo je predsednik Srbije i podsetio da je naša zemlja mnogo snizila nezaposlenost prethodnih godina.

“Verujem da možemo mnogo više da uradimo, značajna je naša saradnja u oblasti iniovacija, nauke, veštačke inteligencije i robotike. Verujem da ćemo i u odbrambenoj industrji, sa Zbrojevkom i Tratrom, naći zajednički interes za saradnju”, rekao je Vučić i podsetio da će danas biti organizovan i biznis forum srpskih i čeških kompanija.

Vučić je prethodno priredio svečani doček u Palati Srbija za predsednika Češke, zatim je usledio tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a onda i plenarni sastanak sa članovima dve delegacije. Zatim su potpisana dva sporazuma o bilateralnoj saradnji: u oblasti odbrane i inovacija.Izvorni link

Slični artikli

Top