Stranica
Home > Ekonomija > Za kilogram junetine 17 kilograma kukuruza

Za kilogram junetine 17 kilograma kukuruza


Država je za razmenu obezbedila 17.000 tona kukuruza, što je dovoljno za otkup najviše 2.000 grla junadi. Po svoj prilici stočari će robnim rezervama ponuditi više.

“Naša proizvodna grupa nudi 2.600 do 3.000 utovljene junadi, mislimo da će biti još kod drugih proizvoÄ‘aÄŤa i ako sve dobro krene, oslobodimo se ovih nekih sitnih zaÄŤkoljica. To bi znaÄŤilo veliki pomak dok ne krene izvoz”, kaĹľe ÄŚedo Keco iz Proizvodne grupe odgajivaÄŤa tovnih rasa goveda.

O sitnim začkoljicama interventnog otkupa, stočari i država pregovaraju od maja. Država je prihvatila da proširi spisak klanica i da na njihov račun stavi transport junadi. Produžen je i rok za razmenu, ali o povećanju količine kukuruza se ne govori. Ova mera nije zamena za izvoz, kažu nadležni.

“OÄŤekujem svakog dana da Turska krene da kupuje iz Srbije, mi smo završili sve naše pripremne predradnje, ÄŤekamo njihove inspektore da doÄ‘u na linije klanja, a što se nas tiÄŤe, moĹľe da poÄŤne sve danas”, rekao je ministar Branislav Nedimović.

Posebno je važno, kako kaže, da je dogovoren izvoz 9.000 tona goveđeg mesa za Kinu, što je posao od 60 miliona dolara.

“To vam je neverovatna koliÄŤina grla, mi imamo 35–37.000 grla, u ovom trenutku 7.800 na ÄŤekanju, sve će da krene svojim tokom, ja ne oÄŤekujem nikakve probleme”, rekao je Nedimović.

Država je stočare oslobodila i obaveze da kukuruz koji dobiju za junad koriste isključivo na farmi. Budući da je dozvola za trgovanje zrnom primamljiva za mešetare, Robne rezerve će pojačati kontrolu.

“IskljuÄŤujemo svaku mogućnost manipulacije, to jest uÄŤešća nekih nakupaca, zato traĹľimo dokumentaciju gde će oni dokumentovati da su oni odgajili tu junad sa ušnim markicama i sa potvrdama Uprave za veterinu”, kaĹľe Zorica AnÄ‘elković, direktorka RepubliÄŤke direkcije za robne rezerve.

Osim zbog sporijeg izvoza, do većih zaliha junetine došlo je i zbog povećane proizvodnje, jer su stočari iskoristili rekordne subvencije koje su zimus dobili. Tom merom, država je pokazala da ume da poveća stočni fond. Ostalo je samo da se pronađe što više pouzdanih kupaca, jer u izvozu ne važe samo zakoni ekonomije. Tu se lopta prebacuje na politički teren.

Iako nisu digli ruke od posla sa Turskom, proizvođači kažu da su svesni da se tamo vodi kampanja protiv uvoza mesa iz Srbije. Zato su sve oči sada uprte u sporazume sa Kinom.Izvorni link

Slični artikli

Top