Stranica
Home > Ekonomija > “Za privredni rast Srbije važno da se povećaju investicije”

“Za privredni rast Srbije važno da se povećaju investicije”


Za privredni rast Srbije važno da se povećaju investicije, i javne i ukupne privatne investicije, rekao je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije.


Izvor: Tanjug
Beograd

FOTO: Depositphotos, faustpr.

On dodaje da su za postavljanje temelja dugoročnog rasta važni obrazovanje i institucije, odnosno vladavina prava i odsustvo korupcije.

Ističe da sada ne vidi mogućnost izbijanja nove globalne finansijske krize.

“Možda su veće opasnosti od trgovinskog rata između SAD i Kine. Ako bi eksalirao, može da gurne svetsku privredu u recesiju. Mislim da je to glavna opasnost”, rekao je Petrović na simpoziju koji se održava u Beogradu u organizaciji SANU i Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Jedan od učenika simpozijuma, Paskal Dela Korte iz londonskog Imeprijal koledža rekao je da su glavni izazovi u globalnom finansijskom sistemu normalizacija monetarne politike.

Predviđa veliki broj izazova ne samo za kreatore ekonomskih politika i učesnike na tržištu, već i za stručnu javnost.

Ne isključuje mogućnost nove svetske finansijske krize, te navodi da su se finansijske krize događale u prošlosti i da će se događati i u budućnosti.

Veruje da su za njeno eventualno izbijanje mnogo bolje pripremljeni i kreatori politike i regulatori nego što je to ranije bio slučaj.

“Postoji određen broj alata za suočavanje sa eventualno novom finansijskom krizom”, poručuje on.

Na simpozijumu su učestvovali domaći stručnjaci, kao i njihove kolege iz Rusije, Kanade, SAD, Austrije, Švedske, Nemačke, Velike Britanije. Oni su analizirali izazove u globalnom finansijskom sistemu, privredni rast, kao i ponašanje centralne banke i efektivnost fiskalne politike u doba krize.Izvorni link

Slični artikli

Top