Stranica
Home > Ekonomija > Zašto će nas od avgusta više koštati vožnja auto-putem

Zašto će nas od avgusta više koštati vožnja auto-putem


Direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak oÄŤekuje da će vlada u ÄŤetvrtak usvojiti povećanje cene putarine, što bi zatim, u petak, trebalo da bude objavljeno u SluĹľbenom glasniku. Osam dana od tog trenutka zakon stupa na snagu, što je 2. ili 3. avgust, rekao je Drobnjak.

“Putevi Srbije” su Ministarstvu predloĹľili povećanje putarine od 15 odsto, ali je na sednici Vlade usvojeno 12. Drobnjak istiÄŤe da je poskupljenje putarina predloĹľeno jer finansijski to preduzeće “ne stoji kako treba”, a potrebna su sredstva za odrĹľavanje puteva.

“Putarina kod nas je najjeftinija na Balkanu, i u poreÄ‘enju sa putarinama u Sloveniji, Hrvatskoj, MaÄ‘arskoj, Bugarskoj, Rumuniji”, rekao je Drobnjak.

Na konstataciju da u Sloveniji treba da se plati 15 evra kako bi se celu nedelju koristio auto-put, koliko košta i put od Beograda do Niša i nazad, Drobnjak odgovara da je sistem u Srbiji pravedniji.

“Kod njih je 15 evra i kada preÄ‘ete 240 kilometara i kada preÄ‘ete osam kilometara. Za uÄŤesnike u saobraćaju najkorektnije je da plate onoliko kilometara koliko preÄ‘u. Niko neće da kupi vinjetu koja traje sedam dana, kao da nema druga posla nego da se vozi auto-putevima”, rekao je Drobnjak.

Za one koji svaki dan voze auto-putem, to su veliki izdaci. Drobnjak kaĹľe da su to “poslovni ljudi”. 

“Putuju poslovni ljudi, malo je onih koji nisu poslovni ljudi a idu auto-putem. Oni idu auto-putem kada idu na more. Sa tim povećanjem to je 900 dinara, što je 7,5 evra što je mala cena. Recimo, od Zagreba do naše granice je 280 kilometara i ta cena je leti 19 evra, a kod nas za 240 kilometara samo 7,5 evra”, pravda Drobnjak cenu putarine.

Zbog radova na putevima proteklog vikenda stvorile su se kolone na tri deonice. Drobnjak objašnjava da je sezona radova od aprila do novembra, ali i da će do petka biti završeni radovi. Novi radovi počeće posle 20. avgusta zbog gužvi.

Bilo je i guĹľvi oko naplatnih rampi Nais i Doljevac. “Za godinu dana te rampe će se skloniti i neće biti ni rampi ni problema. Kada se krene od Beograda, zaustavljaće se samo u Preševu i Dimitrovgradu, gde su ÄŤelne rampe”, naveo je Drobnjak.Izvorni link

Slični artikli

Top