Stranica
Home > Ekonomija > Zašto raste internet saobraćaj u Srbiji

Zašto raste internet saobraćaj u Srbiji


Investicije u sektoru elektronskih komunikacija od 350 miliona evra veće su za četvrtinu nego u 2017. oj godini.

“Jedan od uzroka investicija u mobilne mreĹľe jeste i naš projekat benÄŤmarka odnosno merenja parametara kvaliteta sve tri mobilne mreĹľe i prosto svi operatori su na neki naÄŤin svoje poslovne odluke donosili sa ciljem da na tim merenjima budu što bolje rangirani, a sa druge strane imamo ozbiljne investicije u optiÄŤku infrastrukturu, znaÄŤi kablovskim mreĹľama”, kaĹľe Vladica Tintor, direktor RATEL-a.

Rezultat je rast broja korisnika interneta i broja pretplatnika za prenos medijskih sadržaja. Internet se najviše koristi za informacije o robi i uslugama, gledanje video-sadržaja i društvene mreže. Za deset odsto smanjen je broj prigovora korisnika.

“U nekim podruÄŤjima imate signal, negde ga nemate za odreÄ‘enu mreĹľu, a takoÄ‘e je bilo pojava i da budete u dometu, ali i da ne dobijete poziv pa vam se onda to javlja kao propušten poziv. Zato su mnogi potrošaÄŤi odustajali od ugovora pre vremena, meÄ‘utim bili su zakljuÄŤavani ugovorima tako što su morali da plaćaju ostatak nepruĹľene usluge. Tek je 2018. godine ministar Ljajić doneo odgovarajuće rešenje kojim je ovu nepoštenu poslovnu praksu praktiÄŤno obustavio i spreÄŤio”, istakao je dr Denis PerinÄŤić, predsednik UO RepubliÄŤke unije potrošaÄŤa.

Prodaja 5G spektra u planu je za sledeću godinu.

“To u praksi ZnaÄŤi potpuno novu mreĹľu baznih stanica i optiÄŤku povezanost baznih stanica što automatski podrazumeva mnogo veću pokrivenost brzog interneta za graÄ‘ane takozvani FTTK ili optiÄŤki kabal do kuće, što podrazumeva da će graÄ‘ani i privreda imati mnogo bolji pristup brzom internetu, mnogo bolju uslugu”, navodi Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine i telekounikacija. 

Sve manje ljudi koristi fiksne telefone, a broj korisnika mobilne mreže veći je za 20 odsto od broja stanovnika.Izvorni link

Slični artikli

Top