You are here
Home > Ekonomija > Zaštita bilja nakon lepog vremena, hemijske i agrotehničke mere (AUDIO)

Zaštita bilja nakon lepog vremena, hemijske i agrotehničke mere (AUDIO)

Fallback Image


“Ono na šta treba da obrate poljoprivredni proizvođači pažnju su zasadi koštičavog voća. Kada otpadne oko 70 odsto lišća, aktuelan je jesenji tretman bakarnim preparatima kojim se vrši dezinfekcija stabala” rekao je stručnjak prognozno Izveštajne službe za zaštitu bilja Boško Jezerkić.

breskva, jpg

Razni prouzrokovači bolesti prezimljavanju u voćnjaku te se proizvođačima preporučuje tretman nekim od registrovanih preparata na bazi bakra sa većom količinom vode kako bi depozit preparata dospeo na sve biljne delove, objašnjava Jezerkić.

Proizvođači treba da prate faze razvoja koštičavog voća uz vremensku prognozu jer se ovaj tretman radi po suvom i mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana, bez vetra, kada je temperatura iznad 7 stepeni.

“Pored hemijske zaštite, bitna je i primena agrotehničkih mera koje podrazumevaju uklanjanje i uništavanje obolelih i polomljenih delova i inficiranih polodova” napominje Jezerkić.

Što se tiče ratarskih useva, očekuje se nicanje pšenice i ječma, pri čemu su se na ječmu već pojavile štetočine, te se preporučuju insekticidni tretmani ali ih kiša može usporiti.

“Podsećamo proizvođače da se na veb strancii www. pisvojvodina.com nalaze, nalaze aktuelni podaci, preporuke pa čak i sms preporuke šaljemo o zaštiti bilja” podseća Jezerkić.Izvor

Similar Articles

Top