Stranica
Home > Ekonomija > Zbog kršenja islamskih principa zatvoreno 547 restorana

Zbog kršenja islamskih principa zatvoreno 547 restorana


Teheran — Predsednik suda u Teheranu pozvao je građane da prijave slučajeve nemoralnog ponašanja slanjem SMS-a.


Izvor: Al Jazeera

Foto: Epa/ABEDIN TAHERKENAREH

Iranska policija zatvorila je 547 restorana i kafića u Teheranu jer nisu poštovali islamske principe i tom prilikom uhapšeno je 11 osoba, izjavio je šef policije Hossein Rahimi.

Iranski mediji objavili su da je ta akcija trajala desetak dana.

Kako se navodi, pod nepoštovanjem “islamskih principa” podrazumeva se “nekonvencionalno reklamiranje u sajberprostoru”, puštanje zabranjene muzike i razvrat, prenosi Aljazeera Balkans.

Predsednik suda u Teheranu koji se bavi “kulturnim kriminalom i društvenom i moralnom korupcijom” pozvao je građane Teherana da prijave slučajeve nemoralnog ponašanja slanjem SMS-a.

“Ljudi bi voleli da prijave kršenje ovih principa, ali ne znaju kako. Odlučili smo da ubrzamo rešavanje slučajeva javnih nemoralnih dela”, rekao je sudija.

Tako građani mogu da prijave one koji skidaju hidžab u automobilima, organizuju igranke za muškarce i žene ili postavljaju nemoralne sadržaje na Instagram.

Po islamskim pravilima oblačenja, žene mogu da prikazuju samo lice, ruke i stopala u javnosti i smeu da nose samo neupadljive boje.

Pre sedam godina, vlada je naložila kafićima da instaliraju kamere kako bi se posmatralo ponašanje gostiju, ali neki vlasnici su odlučili da umesto toga zatvore lokale.Izvorni link

Slični artikli

Top