Stranica
Home > Ekonomija > Zle slutnje kompanija u EU: Da li je recesija već nastupila?

Zle slutnje kompanija u EU: Da li je recesija već nastupila?


Stokholm — Sve više evropskih kompanija očekuje recesiju u bliskoj budućnosti, jer su njihovi gubici po osnovu naplate problematičnih potraživanja znatno porasli u 2018.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Kompanije su prijavile da je udeo nenaplaćenih potraživanja u ukupnim prihodima u 2018. godini iznosio 2,31 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,69 odsto iz 2017. godine, navodi se u izveštaju švedskog kupca dugova “Intruma”.

Polovina evropskih kompanija tvrdi da je recesija neizbežna u roku od pet godina, dok samo 30 odsto smatra da neće biti recesije u njihovoj zemlji u doglednoj budućnosti, prenosi CNBC.

U međuvremenu, oko 18 odsto kompanija veruje da je njihova zemlja već u recesiji.

U Grčkoj i Italiji recesija se u velikoj meri doživljava kao aktuelna realnost, budući da 93 odsto i 84 odsto preduzeća tvrde da je ona neizbežna.

Istovremeno, u Austriji, Nemačkoj i Danskoj, ove cifre su znatno ispod 35 procenata.

Generalni direktor “Intruma” Mikael Erikson kaže da su najnoviji podaci znak da se “oblaci polako nadvijaju nad Evropom”.

“Ako pogledate prosek u evropskim finansijskim institucijama, tu je nivo problematičnih kredita (NPL) oko četiri odsto prema najnovijim statističkim podacima”, izjavio je Erikson.

Ta cifra se, prema njegovim rečima, u SAD i Japanu kreće oko jedan posto.

Razlika između Severne i Južne Evrope je takođe očigledna u pogledu nivoa NPL-ova.

U trećem kvartalu 2018, na primer, Italija je imala koeficijent NPL-ova od 9,45 procenata, Grčka od čak 43,4 odsto, a Portugal 12 posto, prema izveštaju Evropske banke za procenu rizika iz decembra 2018, navodi se u tekstu.Izvorni link

Slični artikli

Top