Stranica
Home > Film > Brushalter Miki Manojlović film VIDEO

Brushalter Miki Manojlović film VIDEO


Na Palić film festivalu prikazan je film “Brushalter“, u kojem, bez ijedne reči, glavnu ulogu tumači Miki Manojlović. On igra mašinovođu čiji voz slučajno “pokupi” brushalter sa žice za sušenje veša, i zatim ide od vrata do vrata, tražeći kojoj ženi on pripada. U filmu igraju i Paz Vega, Maja Morgenstern i drugi.

Pogledajte trejler!Izvor: YouTube/VeitHelmer

Reditelj filma Fajt Helmer istakao je na konferenciji za medije da je jedan od razloga što režira filmove bez reči taj što publika iz celog sveta može da ga razume na pravi način.

“Počeo sam najpre da snimam kratkometražne filmove bez reči sa kojima sam putovao po mnogim festivalima pošto su neverbalni filmovi pogodni za takve vrste manifestacija jer ne zahtevaju prevode. U nekom trenutku me je neko pitao zašto ne pravim takve dugometražne filmove, i to je iniciralo moje prvo takvo ostvarenje ‘Tuvalu’ iz 1999. koje je bilo prilično lično. Nakon toga su usledila još četiri filma pre nego što sam režirao ‘Brushalter’. Verujem u snagu filmske slike koja govori priču bez ijedne reči.”

Nemački reditelj dodao je da jednu od teškoća u snimanju takve vrste filma predstavlja odabir glumaca, zbog čega je odlučio da glavnu ulogu dodeli Mikiju Manojloviću.

“Postoje dve prepreke u radu na neverbalnom filmu – prva je pisanje scenarija što je veoma teško jer zahteva od vas da ispričate priču bez upotrebe reči, a druga stvar je naći prave glumce. Ovakvu formu filma ‘nosi’ protagonista, i ne bih mogao da zamislim ikog drugog ko bi to izneo bolje od Mikija. Siguran sam da bi priča mogla otići u pogrešnom možda čak i zastrašujućem pravcu sa nekim drugim glumcem, ali je Miki lik koji i kad ide od vrata do vrata tražeći ženu kojoj pripada brushalter predstavlja neku vrste lepote i magije bez užasavajućeg, što bi lako moglo biti izazvano kad je ova vrsta filma u pitanju.”

Četvrto veče 26. Festivala evropskog filma Palić u utorak, 23. jula obeležili su filmovi iz Glavnog programa “Žao nam je što smo vas propustili” (Ken Louč) i “Okovan” čiji je autor Yaron Shani gost festivala. Prikazani su i filmovi u okviru selekcije Paralele i sudari – “Preživeti leto” (Marija Kavtaradze), kratkometražni film “Kolektivne bašte” (Vjtautas Katkus) i “Oštrim nožem” Teodora Kuna, autora koji je ujedno i gost festivala, saopštili su organizatori.

Među filmovima koje će publika moći da pogleda večeras (u sredu) 24. jula naći će se naslovi “Trezor” (Bergendi Peter) i “Bog postoji, ime mu je Petrunija” (Teona Strugar Mitevska) iz Glavnog programa, dok će u okviru selekcije Paralele i sudari biti prikazani filmovi “Irina” (Nadejda Koseva) i “Skandinavska tišina” (Marti Helde), “Heroj ovaca” (Ton van Zantfort) iz selekcije Eco Dox, “Slava i bol” (Pedro Almodovar) iz odabira Velikani evropske kinematografije, kao i dokumentarac “Wongar” (Andrijana Stojković) iz izbora Novi evropski dokumentarni film.Izvorni link

Slični artikli

Top