Stranica
Home > Film > Dnevnik Diane Budisavljević Pula festival najbolji film

Dnevnik Diane Budisavljević Pula festival najbolji film


Ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu, apsolutni je pobednik 66. Pulskog filmskog festivala.

Potresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih delova, dobila je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević.

Rediteljka filma kazala je Tanjugu da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

“Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filma ‘General’, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena”, rekla je Budisavljević.

Publika koja je tokom festivala gledala filmove u Pulskoj areni takođe je nagradila film o Diani Budisavljević. Priznanje Zlatna vrata otišlo je u ruke rediteljke Dane Budisavljević, jer je publika film ocenila najvišom ocenom, 4,90.

Među nagrađenima je i srpska glumica Hristina Popović, koja je za ulogu Franke Anić u filmu “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, reditelja Predraga Ličine, dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, kojim je predsedavao srpski filmski kritičar Nenad Dukić, a čiji je član bila i novinarka “Politike” Dubravka Lakić, nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju dodelio je srpskom filmu “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića.

Pompezno najavljivani film “General“, koji je koštao tri miliona evra, doživeo je apsolutni fijasko na dodeli nagrada.

“Film o Gotovini nije snimljen kao provokacija, ali bi u Holivudu dobio Oskara”

Film Antuna Vrdoljaka nagrađen je za specijalne efekte, sporednu mušku ulogu koja je otišla u ruke Borku Periću i za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Olgi Pakiović.Izvorni link

Slični artikli

Top