Stranica
Home > Film > Domaći filmovi na Festivalu scenarija u Vrnjačkoj banji

Domaći filmovi na Festivalu scenarija u Vrnjačkoj banji


“Južni vetar”, “Šavovi”, “Teret”, “Zlogonje”, samo su neki od filmova koji će odmeriti snage sredinom avgusta.

Festival filmskog scenarija, 43. po redu, biće održan od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji, a u takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova, najavljeno je u Turističkoj organizaciji Srbije.

Direktor festivala i Kulturnog centra Vrnjačka Banja Saša Milenković rekao je da će se za nagrade takmičiti filmovi “Kralj Petar Prvi” po scenariju Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića, u režiji Ristovskog, “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, “Aleksandra” Saše Radojevića, “Ajvar” Ane Marie Rosi i Maje Todorović, u režiji Rosi, “4 ruže” po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića u režiji Nikitovića.

U konkurenciji su i “Zlogonje” po scenariju Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića u režiji Raška Miljkovića, “Delirijum tremens” Gorana Markovića, “O životu i o smrti” Predraga Perišića u režiji Predraga Velinovića, “Teret” Ognjena Glavonića, “Taksi bluz” Marka Backovića i Marka Jocića, u režiji Miroslava Stamatova, “Šavovi” prema scenariju Elme Tataragić i u režiji Miroslava Terzića, “Reži” Dragana Nikolića, u režiji Koste Đorđevića, “Južni vetar” Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića u režiji Avramovića i “Pijavice” za koji su scenario napisali David Albahari, Dragan Marinković i Dušan Spasojević, a režirao Marinković.

U žiriju su Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević, laureati Festivala filmskog scenarija, i Milan Nikodijević, nekadašnji direktor festivala.

Van konkurencije 17. avgusta će biti prikazan film “Godine u (v)etru” Daneta Stanojčića, a u okviru postfestivalskog programa, 18. i 19. avgusta “Balkanska međa” Andreja Volgina, “Između dana i noći” Andra Martinovića i “Koja je ovo država” Vinka Brešana.

Dragoljub Vojnov je u ime Umetničkog saveta festivala najavio Školu dramaturgije “Slobodan Stojanović” koju će voditi Ivan Velisavljević, proslavu 70 godina Jugoslovenske kinoteke uz posebnog gosta Sloboda Šijana i projekciju njegovog filma “Ko to tamo peva”, promocije knjiga “Milena Dravić ili ključ snova” Anite Panić i ” O životu i o smrti” Predraga Perišića i simpozijum “TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja”.

Pogledajte MONDO TV sa ekipom “Južnog vetra” – sve što vas zanima o nastavku!Izvor: MONDOIzvorni link

Slični artikli

Top