Stranica
Home > Film > Izabel Ipek Sarajevo film fest nagrada

Izabel Ipek Sarajevo film fest nagrada


Sarajevo Film fest će ove godine ugostiti francusku filmsku i pozorišnu glumicu Izabel Iper, kojoj će biti dodeljena nagrada “počasno srce” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Počasno srce Sarajeva biće uručeno pre projekcije filma “Jadnici”, koja se održava u nedelju 18. avgusta u 20.30 u letnjem bioskopu.

Glumica je tokom dugogodišnje karijere sarađivala sa slavnim rediteljima poput Majkla Hankea, Džan-Luk Godarda. Cenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistkinja, Bela roba, Ona, Greta i mnogim drugima.

Masterklas sa Iper biće održan istog dana u 18.00 u bioskopu Meeting Point.

Izabel Iper dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu “Čipkarica”, dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima “Priča o ženama i Ceremonija”, specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu “Gabrijel” i za životno delo, zatim dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima “Violet” i “Pijanistkinja”.

Osvojila je i francusku nagradu Cezar za najbolju glumicu za filmove “Ceremonija” i “Ona”. Za ulogu u filmu “Ona” osvojila je i nagrade Gotam, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oskar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molijer, te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu.

Izabel Iper je nositeljka francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umetnosti i književnosti. Predsedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Kanu.

Izvorni link

Slični artikli

Top