Stranica
Home > Film > Jugoslovenska kinoteka proslava, film Ljubav i moda će biti restauriran

Jugoslovenska kinoteka proslava, film Ljubav i moda će biti restauriran


Uručenjem Zlatnog pečata “velikoj petorci” i najavom restauracije još jednog kultnog filma, Jugoslovenska kinoteka započela obeležavanje 70. rođendana.

Najznačajnija domaću nagradu u oblasti kinematografije, Zlatni pečat, koji Jugoslovenska kinoteka tradicionalno dodeljuje 6. juna na svoj rođendan, uručena je praškim studentima i slavnim jugoslovenskim rediteljima Rajku Grliću, Goranu Markoviću, Lordanu Zafranoviću i Srđanu Karanoviću, dok će je Goran Paskaljević naknadno primiti jer je zbog privatnih obaveza u Parizu.

Svečanom ceremonijom uručenja visokog međunarodnog priznanja “zlatnoj petorci” reditelja, koji su svojim ostvarenjima obeležili jugoslovenski, srpski i hrvatski film, i svečanim otvaranjem 21. Festivala nitratnog filma, Jugoslovenska kinoteka obeležila je 70 godina postojanja.

Na ceremoniji dodele nagrada direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić podsetio je na istorijat i aktivnosti naše najznačajnije kinematografske institucije.  Ministar kulture i Informisanja Vladan Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo, jer je u prilici da pozdravi ovogodišnje dobitnike nagrade “Zlatni pečat”.

“Slavnim rediteljima želim dug i srećan život, a Jugoslovenskoj kinoteci da u decenijama koje dolaze bude prepoznatljivi znak kulturnog dijaloga, razumevanja, kulture tradicije i veliki spomenik filmskoj umetnosti”, kazao je Vukosavljević.

Goran Marković je okupljene podsetio na epizodu iz studentskih dana kada je zajedno sa Rajkom Grlićem nagrađen na festivalu u Zagrebu za film na temu intimnih odnosa.

“Dobili smo nagradu. Bila je to naša prva nagrada. Dogovorili smo se da je neizmenično čuvamo sve do momenta kada je Rajko otišao u Ameriku i predao mi priznanje na dugotrajno čuvanje. Evo sada mu vraćam tu nagradu”, kazao je Marković.

Srđan Karanović se zahvalio Jugoslovenskoj kinoteci u kojoj je, kako kaže, gledao prve filmove.

“Zahvaljujem se i onoj kinoteci u mom pubertetu gde sam se filmski obrazovao i sada ovoj kinoteci koja je naša najznačajnija filmska institucija koja slavi 70 rođendan”, rekao je Karanović.

“LJUBAV I MODA” – RESTAURIRANA VERZIJA

U naredne dve godine publika će moći da uživa u digitalnim verzijama još deset filmova u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine “Vip Kinoteka”, a prvi u nizu biće kultno delo Ljubomira Radičevića “Ljubav i moda”, najavljeno je u Jugoslovenskoj kinoteci.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić napomenuo je da je ovim projektom započet dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskih klasika.

“Značaj digitalne restauracije filmskih klasika koji su obeležili jednu epohu ima izuezetan značaj jer su ta ostvarenja sačuvana za buduće generacije, a ujedno su spremni za prikazivanje pred domaćom, ali i stranom publikom čime dajemo doprinos promociji ne samo našeg filma nego i kulture uopšte i to van granica naše zemlje” kazao je Pantelić.

“Film ‘Ljubav i moda’, i šezdeset godina kasnije, pamtimo po izuzetnoj glumačkoj ekipi i numeri ‘Devojko mala’ koja je postala evergrin,” kazao je Pantelić.

Pogledajte video o restauriranoj verziji “Nacionalne klase”!


Izvor: MONDO

– JOŠ FILMOVA KOJI SU RESTAURIRANI –

MARATONCI TRČE POČASNI KRUGPROČITAJTE TEKST

KO TO TAMO PEVAPROČITAJTE TEKST

LEPOTA POROKAPROČITAJTE TEKST

KAD BUDEM MRTAV I BEOTEKST O DRAGANU NIKOLIĆU

SPECIJALNO VASPITANJEPROČITAJTE TEKSTIzvorni link

Slični artikli

Top