Stranica
Home > Film > Roman Polanski Akademija ga izbacila

Roman Polanski Akademija ga izbacila


Roman Polanski tužio je sudu Američku filmsku akademiju, koja ga je izbacila iz svog članstva zbog silovanja.

Polanski je 1978. osuđen zbog silovanja trinaestogodišnje devojčice, ali je pobegao u Francusku pre nego što mu je izrečena kazna. Otada je u bekstvu, a on i Bil Kozbi izbačeni su krajem prošle godine iz Akademije zbog kršenja pravila ponašanja.

Polanski je u aprilu tužio Akademiju i naveo da nije ispoštovana procedura glasanja za izbacivanje člana.

“Akademija je razmotrila opsežni dokazni materijal koji je Polanski dostavio, koji obuhvata 400 strana pisanih dokaza i snimljenu video izjavu. Dokazi su razmatrani na sednici 10. decembra, zatim 26. januara, a za izbacivanje člana glasalo je više od nephodnih dve trećine članova,” navodi Akademija.

“Proces je bio u skladu sa pravilima i veoma pravedan. Takođe, podsećamo da je u pitanju begunac od američkog zakona, koji pokušava isti taj američki zakon i sud da iskoristi da bi isterao svoje,” navodi Akademija.

“Stoga, nadamo se da će sud uvažiti naše mišljenje da Polanski nema pravo da, dok je u bekstvu, tera sud u Los Anđelesu da se stavi na njegovu stranu i privatnoj organizaciji nametne da menja svoja pravila,” dodaje se u saopštenju.Izvorni link

Slični artikli

Top