Stranica
Home > Film > Srpski kandidati za Oskara | Mondo Portal

Srpski kandidati za Oskara | Mondo Portal


“Večernje novosti” saznaju da su na konkurs za srpskog kandidata prijavljena samo dva ostvarenja.

Konkurs za prijavljivanje domaćih filmova za kandidaturu za Oskara ističe u utorak, a prijavljena su samo dva ostvarenja, prenose “Novosti“.

U pitanju su “Kralj Petar Prvi” i “Delirijum tremens”, koji ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u našoj zemlji.

MONDO TEMA: Srpski filmovi za Oskara

“Kralj Petar Prvi” ima i sedam dana bioskopskog prikazivanja, dok “Delirijum tremens” ima potpisan ugovor sa bioskopom i očekuje se da će taj neophodni uslov ispuniti do 20. septembra.

Uskoro se očekuje zasedanje komisije koja, po novim pravilima Američke filmske akademije, čine 24 člana čija su imena dostavljena Amerikancima pre raspisivanja konkursa. Kandidat se bira većinom glasova.

Istorijski spektakl “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog govori o početku Prvog svetskog rata, i naslovnu ulogu tumači Lazar Ristovski. “Delirijum tremens” Gorana Markovića priča je o slavnom glumcu koji, uz pomoć alkohola, pokušava da izdrži pritisak života i rada, a u glavnoj ulozi je Tihomir Stanić.

“Novosti” primećuju da domaći autori “preskaču” kandidaturu, pa tako među kandidatima nema “Šavova”, “Pijavice”, “Zaspanke za vojnike” i drugih, kao ni dokumentaraca koji odnedavno imaju pravo učešća.

Pogledajte MONDO TV o filmu “Kralj Petar Prvi”!Izvor: MONDO


Izvor: MONDOIzvorni link

Slični artikli

Top