Stranica
Home > Hronika > DETALjI DRAME U PATRIJARŠIJI: Mimoišli se otmičar i ambasador | Hronika

DETALjI DRAME U PATRIJARŠIJI: Mimoišli se otmičar i ambasador | HronikaE. V. N. |

05. jul 2019. 13:00 |

Komentara: 0

Detalji pokušaja iznude u Patrijaršijskom domu SPC, za koju se tereti bivši crkvenjak Branko L. Indonežanski diplomata Mohamad Čandra Viđa Juda, pre upada se sastao sa patrijarhom

BIVŠI crkvenjak Hrama Svetog Save Branko L. (42), koji je u sredu upao u zgradu Patrijaršijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, gde je držao dva radnika kao taoce tražeći da mu isplate 200.000 evra, umalo nije izazvao međunarodni skandal. Kako “Novosti” saznaju, svega nekoliko minuta pre upada osumnjičenog, iz zgrade Patrijaršije izašao je ambasador Indonezije Mohamad Čandra Viđa Juda, koji je prethodno bio na prijemu kod patrijarha i episkopa.

– Samo što je diplomata sa pratnjom izašao, upao je nasilnik sa pištoljem – kaže naš izvor. – Bukvalno su ih sekunde delile da se ne sretnu.


PROČITAJTE JOŠ: POLICAJAC KOJI JE REŠIO DRAMU U PATRIJARŠIJI: Iznenadio sam otmičara!

Srećom, brzom i smirenom reakcijom policajca Zorana Vulovića, niko nije povređen, a osumnjičeni Branko je savladan, razoružan i uhapšen.

– Kada sam uspeo da dohvatim pištolj, znao sam da je otmičar moj! Nisam razmišljao o svojoj bezbednosti, nego samo o tome kako da ga razoružam i zaštitim ljude okolo, patrijarha i dvoje talaca koje je držao. Postupao sam profesionalno, onako kako sam obučen za posao za koji sam i plaćen, da štitim građane Srbije, čemu sam posvetio život – rekao nam je u četvrtak Vulović.

Inače, zgrada Patrijaršije nije osigurana nijednim načinom obezbeđenja – nema kamere, alarme, a ni profesionalne čuvare. Na ulazu u sedište SPC postoji prijavnica, ali u njoj su zaposleni samo trojica muškaraca, koji tu rade već više decenija. Oni imaju ulogu domaćina zgrade i telefonskih sekretara, ali ne i obezbeđenja.

Mohamad Čandra Viđa Juda

Nakon incidenta, jedan od njih nam je kratko rekao:

– Dugo sam ovde i ne pamtim da se desilo ovako nešto. Hvala bogu da se sve dobro završilo i da niko nije stradao. Ali, trebalo bi uraditi nešto po pitanju obezbeđenja i radi bolje sigurnosti zaposlenih…

Branko L. je ušao u Patrijaršiju, a potom i u kancelariju broj 4, koja se nalazi na prvom spratu. Uz pretnju oružjem, naterao je dvoje radnika da uđu, zajedno sa njim u kancelariju. Zaključao se, a sve se, inače, događalo u prostoriji koja je blizu kabineta patrijarha. U trenutku upada, patrijarh je bio u zgradi i nalazio se na sastanku sa saradnicima.

Po ulasku u zgradu pobesneli Branko L. krenuo je hodnikom koji vodi do kancelarije na čijim vratima piše “blagajna”. Neko iz Patrijaršije ko je video šta se dogodilo, uspeo je da pozove policiju i dve patrole iz PU Stari grad ubrzo su stigle na lice mesta. Kod uhapšenog koji je visok oko 175 cm, srednje građe i obučen skroz u crno, nađena je “bereta” i sedam metaka, ali nijedan, srećom, nije bio u cevi.


PROČITAJTE JOŠ: NOVI DETALjI DRAME U PATRIJARŠIJI: Bivši crkvenjak pretio pištoljem i tražio 200.000 evra, stigao do kabineta patrijarha!

U PETAK SASLUŠANjE

INAČE, osumnjičeni Branko u petak će biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu. On se tereti da je uz pretnju vatrenim oružjem pokušao da iznudi novac na ime navodnih zasluga u odbrani Srbije!Izvorni link

Slični artikli

Top