Stranica
Home > Hronika > POLICAJAC KOJI JE REŠIO DRAMU U PATRIJARŠIJI: Iznenadio sam otmičara! | Hronika

POLICAJAC KOJI JE REŠIO DRAMU U PATRIJARŠIJI: Iznenadio sam otmičara! | Hronika


Policajac Zoran Vulović razoružao bivšeg crkvenjaka Branka L. (42) posle pokušaja iznude u Patrijaršiji: Čim sam uhvatio oružje znao sam da je moj. Sve se događalo u prostoriji blizu kabineta patrijarha koji je tu bio na sastanku

KAD sam uspeo da dohvatim oružje, znao sam da je otmičar moj! Nisam razmišljao o svojoj bezbednosti, nego samo o tome kako da ga razoružam i zaštitim ljude okolo, patrijarha i dvoje talaca koje je držao. Postupao sam profesionalno, onako kako sam obučen za posao za koji sam i plaćen – da štitim građane Srbije, čemu sam posvetio život!

Ovako, za “Novosti”, započinje svoju priču Zoran Vulović, policijski službenik PU Stari grad, koji je u sredu uspeo da razoruža bivšeg crkvenjaka Hrama Svetog Save Branka L. (42), nakon drame koja se događala u Ulici kralja Petra, u zgradi Patrijaršijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Osumnjičeni je oko 12 časova oteo i uz pretnju vatrenim oružjem držao kao taoce dvoje radnika, zahtevajući da mu crkva isplati 200.000 evra na ime navodnih zasluga u odbrani Srbije!


PROČITAJTE JOŠ: NOVI DETALjI DRAME U PATRIJARŠIJI: Bivši crkvenjak pretio pištoljem i tražio 200.000 evra, stigao do kabineta patrijarha!

Branko L. je, kako saznajemo, ušao u Patrijaršiju, a potom i u kancelariju broj 4, koja se nalazi na prvom spratu.

– Uz pretnju oružjem, naterao je dvoje radnika da uđu, zajedno sa njim u kancelariju – kaže jedan od očevidaca. – Zaključao se, a sve se, inače, događalo u prostoriji koja je blizu kabineta patrijarha. U trenutku upada, patrijarh je bio u zgradi i nalazio se na sastanku sa saradnicima.

Po ulasku u zgradu pobesneli Branko L. krenuo je hodnikom koji vodi do kancelarije na čijim vratima piše “blagajna”.

– Ta tabla stoji na vratima još od pre Drugog svetskog rata. Danas se tu nalazi kancelarija dvoje knjigovođa, koje je otmičar zatekao za svojim radnim stolovima u trenutku ulaska. U toj kancelariji ne nalazi se novac, čak ni sitniš za svakodnevne potrebe.

Neko iz Patrijaršije ko je video šta se dogodilo, uspeo je da pozove policiju i dve patrole iz PU Stari grad ubrzo su stigle na lice mesta:

– Troje kolega ostalo je ispred zgrade, a nas petorica smo se popeli na sprat i evakuisali zaposlene iz nje. Onda smo došli do kancelarije broj 4. Video sam da se kvaka pomera i vrata polako otvaraju, a onda i ruku sa podignutim pištoljem, uperenim prema hodniku. Hvatam ga za oružje, obaram na zemlju, razoružavam i vezujem. Uzimam pištolj i obezbeđujem ga, a ubrzo je stigla i Interventna, koju smo mi obavestili o incidentu, kao i pripadnike SAJ-a. Ipak, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom, jer smo uspeli da okončamo agoniju pre njihovog dolaska.

Kako saznajemo, kod uhapšenog koji je visok oko 175 cm, srednje građe i obučen skroz u crno, nađena je “bereta” i sedam metaka, ali nijedan, srećom, nije bio u cevi.

– Nije pružao otpor, mislim da sam ga iznenadio. Ni ja nisam razmišljao o sebi, nego samo kako da sve profesionalno uradim i da niko ne strada. Šok je usledio tek sat kasnije, kada su mi kroz glavu prošli žena, deca, roditelji… – priča policajac Vulović.

Branko L. je uhapšen i sproveden u policijsku stanicu, gde mu je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti priveden na saslušanje nadležnom Višem tužilaštvu u Beogradu.

MEĐUSOBNE OPTUŽBE

CRKVENjAK Branko L. pre nekoliko godina dovođen je u vezu sa proneverama u Hramu Svetog Save, koje su tada otkrivene. Bio je blizak određenim sveštenicima, koji su se sumnjičili i za krađe. Ipak, on nikada nije osuđen za ta krivična dela. Njemu je tada rečeno da napusti Hram, a on je potom preko društvenih mreža pisao pisma protiv sveštenstva i nekih vladika SPC.


PROČITAJTE JOŠ: Pripadnik JSO osuđen zbog pokušaja bekstva iz zatvora

VIŠE PUTA NAGRAĐIVAN

ZORAN Vulović zaposlen je u MUP Srbije već 16 godina i sve vreme službuje u PU Stari grad. Oženjen je, otac dvoje maloletne dece. Nije prvi put da se našao u sličnoj situaciji kao u sredu, odnosno da je uspeo da uhapsi naoružano lice i oduzme mu oružje. Više puta je nagrađivan – prošle godine dobio je nagradu za policajca meseca Grada, a bio je nagrađen i raznim opštinskim nagradama, kao i onim na nivou policijske stanice u kojoj radi. O sebi kaže:

– Ne mislim da sam heroj. Dobro je što se sve ovako završilo i jedva čekam da odem kući i igram se sa decom.Izvorni link

Slični artikli

Top