Stranica
Home > Hronika > Simonović negira da je naložio zastrašivanje novinara | Hronika

Simonović negira da je naložio zastrašivanje novinara | Hronika


Tanjug |

20. septembar 2019. 15:56 |

Komentara: 0

Donedavni predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović negirao je danas u Drugom odnovnom sudu u Beogradu da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala “Žig info”, 12. decembra 2018. godine.

“U celosti negiram krivično delo”, rekao je Simonović kratko se izjasnivši o krivici, i navodeći da će u daljem toku postupka detaljno izneti svoju odbranu.

Ostala trojica optuženih, Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo “teško delo protiv opšte sigurnosti”, delimično su priznala krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Na današnjem pretresu tužilaštvo i advokati su izneli uvodne reči i detaljno pobrojali dokazne predloge.

Tužilaštvo je pored niza drugih dokaza, predložilo da se okrivljeni saslušanju a potom međusobno suoče na okolnosti razlika u njihovim iskazima, kao i da se pročita presuda izrečena Bojani Cvetković Šijacki koja je zimus priznala da je pomogla u paljenju kuće novinara.

Ona je osuđena, na osnovu zaključenog sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Pročitajte još – ODLOŽENO SUĐENjE BIVŠEM PRVOM ČOVEKU GROCKE: Pljuštale kazne zbog nedolaska na ročište

Simonovićevi branioci su, pored ostalog, tvrdili da on nije imao motiv da izvrši krivično delo, jer njemu Jovanovićevo pisanje nije škodilo, kao i da je istraga vođena tako da se nađe svedok koji će optužiti Simonovića, koji je od početka bio određen da ponese odgovornost za ono što se dogodilo.

Jedan od njegovih branilaca advokat Viktor Gostiljac smatra da tužilaštvo izvodi predstavu predstavljajući Simonovića kao polupolitičara – polukriminalca, dok je sa druge strane novinar istraživač.

“Simonović će da razbije tu iluziju i da dokaže da je istina sasvim drugačija”, poručio je njegov branilac i dodao da je osnovna teza odbrane da je Simonović unapred određen da bude optužen jer se istraga svodila na traženje svedoka koji će Simonovića optužiti.

Advokat je rekao da je policija sa automatima izvodila iz kuća 100-ak ljudi tražeći takvog svedoka, i na kraju ga je našla u svom kolegi-policajcu, optuženom Mihailoviću.

Drugi Simonovićev branilac Ivica Vuković osvrnuo se na dokaze koje predlaže odbrana među kojima su i fotografije osuđene Bojane Šijacki sa oštećenim Jovanovićem, koje treba da potvrde njihovu povezanost.

Predložio je i niz svedoka – saslušavanih građana, članova porodica optuženih, policijskih službenika u Grockoj, kao i da sud utvrdi koliko je Jovanović dobio za naknadu štete od Donacija.rs i koliko su novca građani skupili da mu obnove zapaljenu kuću, kako bi se utvrdilo “ko je zapravo ovde pretrpeo štetu”.

Advokati su doveli u pitanje i Jovanovićevo novinarstvo tvrdeći da “Žig info” nije medij, kao i da će dovesti svedoke koji će potvrditi da je taj portal “reketaška organizacija” koja traži novac da o nečemu ne bi pisala, dok je svojevremeno Simonović odbio da im plati.

Mihajlovićev branilac advokat Zora Dobričanin predložila je da se izdvoji njegov iskaz iz istrage “jer nije podoban”, najavljujući da će on na sudu dati nov iskaz i u ukazujući da se ona kasnije uključila u ovj slučaj.

Novakovićev advokat Nemanja Pejić tvrdio je da je njegov branjenik tokom pritvora izvođen iz CZ-a, vođen u SBPOK, gde je bez prisustva tužioca i advokata davao izjavu nezakonito.

Iako mu je upravnik Okružbnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović već pisano odgovorio da Novaković nije izvođen iz CZ-a, Pejić je sudu predložio njegovo neposredno svedočenje na suđenju.

Advokat je takođe naveo da je opštećeni Jovanović dolazio u kuću Novakovića dok ej on bi u pritvoru, gde je pretio njegvoj supruzi da će se osvetiti ukoliko Novaković ne bude teretio Simonovića, i predložio je njeno svedočenje.

Advokat Nikola Mihajlović, branilac Marinkovića, koji je optužen kao neposredni izvršilac, govorio je o nepravilnostima u vezi sa saslušanjem njegovog branjenika u tužilaštvu u Mladenovcu i u tom kontekstu predložio da se sasluša nadležni tužilac iz tog grada.

Punomoćnik opštećenog Jovanovića smatra da se ovde ne radi o krivičnom delu “teško delo protiv opšte sigurnosti”, već o pokušaju ubistva, te da samo pukom srećom on i njegova supruga danas sede u sudnici a ne njihovu potomci.

Ona je u ime Jovanovića stavila zahtev za odštetu – tako da mu optuženi zajedno isplate na ime materijalne štete 10 miliona dinara, a na ime nematerijalne štete svako po osam miliona dinara, zbog pretrpljenog straha i duševnih bolova.

Suđenje će biti nastavljeno 1. novembra, kada će Simonović i ostali optuženi izneti svoje odbrane.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronade osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novcanu nadoknadu, nakon cega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to ucini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da je Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 3.20 sati, u ulici Grobljanska 21, došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri cemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na kuću, “izazivajući opasnost po život i telo oštećenih”.

Na taj nacin im je pričinjena i šteta velikih razmera, od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takode predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Jovanović je od pocetka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.Izvorni link

Slični artikli

Top