Stranica
Home > Hronika > SLUČAJ NAPADA ISPRED MZ RASADNIK: Optuženi otkazali punomoćje odbrani | Hronika

SLUČAJ NAPADA ISPRED MZ RASADNIK: Optuženi otkazali punomoćje odbrani | HronikaS. BABOVIĆ |

16. jul 2019. 13:12 |

Komentara: 0

U petak 12.jula negde oko 14,35 na pisarnicu suda predat je podnesak kojim se vrši opoziv braniocima okrivljenih: sva trojica vrše opoziv braniocu koji ih je do tada zastupao u fazi istrage

PRIPREMNO ročište zakazano za utorak nakon podizanja optužnice zbog napada na predstavnike opozicije prošlog novembra, ali i policijskog službenika, koji je obezbeđivao skup uoči koga je došlo do incidenta, odloženo je u utorak pred Višim sudom u Kruševcu, jer su optuženi otkazali punomoćje braniocima. Advokat Ivan Ninić, punomoćnik oštećenih Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića,ocenio je da je reč o “procesnoj gimnastici”, kao i da je slična situacija već viđena u postupcima koji se vode protiv bivših predsednika opština Brus i Grocka.

-U petak 12.jula negde oko 14,35 na pisarnicu suda predat je podnesak kojim se vrši opoziv braniocima okrivljenih: sva trojica vrše opoziv braniocu koji ih je do tada zastupao u fazi istrage-navodi punoćnik Ivan Ninić. – Pre toga, 4.jula, opunomoćili su koleginicu iz Leskovca,koja će ih ubuduće zastupati, a gle čuda, i ona je podneskom obavestila sud da se nalazi na godišnjem odmoru.Tako da smo imali jedan pravni vakum.Sudija je konstatovala da je za dela za koja se terete okrivljeni, zaprećena kazna zatvora preko pet godina, tako da se nisu stvorili procesni uslovi da se pripremno ročište održi.

Pročitajte još – NAPAD ISPRED MZ RASADNIK: Predložićemo veštačenje zadržanih podataka

Novo pripremno ročište zakazano je za 10.septembar, a Ninić, koji je iz suda izašao u pratnji oštećenog Bobana Jovanovića, dodaje da su sva trojica optuženih upozorena da ukoliko se nastavi sa procesnom gimnastikom, sud ima na raspolaganju određene mere, a da je jedna od njih -postavljanje branioca po službenoj dužnosti.

-Ovde nije u opticaju zastara, koja nastupa tek 2033.godine, ali vidimo da je strategija odbrane kod sve trojice da se proces razvodni, relativizuje, obesmisli, što je njihovo legitimno pravo, ali očekujemo od suda i od tužilaštva da se tome suprostavi-zaključuje Ninić, podsećajući da je za krivično delo nasilničko ponašanje propisana kazna do 12 godina, a za napad na službeno lice – do 8 godina.-Imajući u vidu da je reč o višestrukim povratnicima,ovo za njih sigurno nije nimalo prijatan postupak. Ne želim da prejudiciram, ali ovo je postupak koji će ili rezultatirati oslobađajućom ili osuđujućom presudom sa kaznom zatvora.

Punomoćnik dvojice oštećenih,koji su prošlog novembra zadobili teže i lakše telesne povredem, iznosi i da je javni tužilac predložio 12 svedoka, među kojima su i tri oštećena, kao i još dva lica koja je on, kao punomoćnik predložio, a koji “mogu biti”,kako tvrdi, “u direktnoj vezi sa onim što se dogodilo”.

Foto S. Babović

SLUČAJ

VIŠE javno tužilaštvo podiglo je ovog marta optužnicu protiv M.Š(38),M.Ž.(30) i D.G.(30) za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu,dok se M.Š.tereti i za napad na službeno lice -pripadnika PU Kruševac koji je obezbeđivao opozicioni skup.Identitet osumnjičenih obelodanio je Borko Stefaović na konferenciji za medije nakon incidenta ispred MZ Rasadnik, saopštavajući da je reč o

Milošu Šaponjiću, Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću.Punomoćnik Ivan Ninić predočio je da će zatražiti i veštačenje zadržanih podataka o telefonskoj komunikaciji optuženih.Izvorni link

Slični artikli

Top