Stranica
Home > Hronika > Uhapšena dvojica Srba na Kosmetu, Kancelarija za KiM i Srpska lista traže njihovo hitno puštanje na slobodu | Hronika

Uhapšena dvojica Srba na Kosmetu, Kancelarija za KiM i Srpska lista traže njihovo hitno puštanje na slobodu | Hronika

Kosovska policija uhapsila je dvojicu Srba sa Kosova i Metohije osumnjičene za krivično delo špijunaže.

Uhapšeni su na administrativnom punktu “Bela zemlja”, na putu Gnjilane–Bujanovac.

Odlukom tužioca osumnjičenima je određen pritvor.

Slučaj je pod istragom, navodi se u izveštaju policije za poslednja 24 sata.

KANCELARIJA ZA KiM TRAŽI HITNO OSLOBAĐANjE UHAPŠENIH SRBA

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je nastavak kampanje zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji hapšenjem domaćina i vršilaca važnih javnih funkcija, i traži hitno oslobađanje dvojice uhapšenih koji su u sredu na administrativnom prelazu Končulj lišeni slobode prilikom pokušaja da uđu u centralnu Srbiju.

U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da je privođenje direktora OŠ “Mladen Marković” iz Vitine, Trajana Trajkovića i Tehničke škole u Vrbovcu Dalibora Dajića napad na srpski narod u Kosovskom Pomoravlju i najflagrantniji primer pravnog nasilja kojem su sve češće izloženi ugledni Srbi.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, kao što to uvek čini u ovakvim slučajevima, privedenim Srbima obezbedila advokata i svu potrebnu pravnu podršku, prenosi RTS.

“Zahtevamo da međunarodne institucije na terenu intervenišu kako bi bio sprečen nastavak ove brutalne kampanje, a direktori srpskih škola najhitnije oslobođeni”, piše u saopštenju Kancelarije.

Srbima na Kosovu i Metohiji mora biti garantovano pravo na obrazovanje, i Srbija će nastaviti da, pružanjem finansijske pomoći i ekonomskim projektima, čini sve kako bi naši građani mogli da, uprkos pritiscima Prištine, žive dostojanstvenim i normalnim životom, navedeno je u saopštenju.

SRPSKA LISTA OSUDILA HAPŠENjE DIREKTORA SRPSKIH INSTITUCIJA NA KIM

Srpska lista najoštrije osuđuje hapšenje direktora srpskih obrazovnih institucija, koji su, kako navode iz ove liste, život posvetili odgajanju i obrazovanju mladih i ne zaslužuju ponižavajuć tretman kakvom su izloženi.

– Hapšenjem Trajana Trajkovića i Dalibora Dajića, Priština je u pitanje dovela pravo srpskog naroda na obrazovanje, čime je u svet još jednom uputila pravu sliku o prirodi ovdašnjeg društvenog i političkog sistema – ističu iz Srpske liste iz koje istovremeno zahtevaju da međunarodne organizacije najhitnije reaguju i stanu u zaštitu Srba na KiM, jer, kako opominje Srpska lista „ ovakav tretman prema uglednim predstavnicima srpskog naroda stvara opštu atmosferu nespokoja i nikako ne doprinosi međunacionalnom pomirenju“.Iz Srpske liste takođe opominju da se ne sme dozvoliti da napadi na Srbe postanu dozvoljen način za sticanje političkih poena u Prištini, i da međunarodni predstavnici treba da konačno zauzmu čvrst i principijalan stava prema ovakvim nedopustivim incidentima.Izvorni link

Slični artikli

Top