Stranica
Home > Lifestyle > Čudovište iz Loh Nesa imalo je “brata blizanca” na sasvim drugom kraju sveta – Nauka – Život

Čudovište iz Loh Nesa imalo je “brata blizanca” na sasvim drugom kraju sveta – Nauka – Život


Ne može se reći da smo danas u stanju da potvrdimo ili da negiramo postojanje Čudovišta iz Loh Nesa, ali bismo možda mogli da kažemo da njegov izgubljeni brat blizanac pronađen na sasvim drugom kraju sveta.


Izvor: B92

Foto: Gettyimages / Keystone

Na ostrvu Sejmor, na Antarktiku, paleontolozi su otkrili fosilne ostatke ogromnog morskog reptila, od njuške do repa dugačkog 11 metara. Pretpostavlja se da je bio težak 15 tona, kao i da je živeo pre nekoliko miliona godina.

U pitanju je, najverovatnije, elasmosaurus (podvrsta pleziosaurusa – velikog morskog gmizavaca mesoždera koji je živeo pre oko 200 miliona godina), za koga se zna da je živeo u Severnoj Americi u periodu Krede, pre oko 70 do 93 miliona godina.

Naučnici ističu da je ovo dugo očekivani dokaz da je to biće nekada plivalo okenaima.

“Godinama je to bila misterija. Uopšte nismo znali da li su u pitanju elasmosaurusi. To je bila neka neobična vrsta pleziosaurusa, za koju niko nije znao”, rekao je Hoze o’Gorman iz Nacionalnog saveta za naučna i tehnička istraživanja Argentine za Nešenal džiografik.

Fosilni ostaci životinja iz perioda Krede i ranije su pronalaženi na Antarktiku, ali je ovaj jedan od najkompletnijih do sada. Inače, ogromni fosil je prvi put primećen 1989. godine, ali tadašnja ekspedicija nije raspolagala resursima da ga iskopa, prenosi NjuzHab.

Naučnici su, potom, još tri puta, 2005, 2012. i 2017. godine odlazili na Antarktik i vršili iskopavanja, kako bi izvukli fosilne ostatke teške ukupno 800 kilograma. Sakupljenje fosilizovanih kostiju je još uvek u toku.Izvorni link

Slični artikli

Top