Stranica
Home > Lifestyle > Neobična praksa postala tradicija: “Iz administracije ih podsećaju da treba da vrište” VIDEO – Vesti – Život

Neobična praksa postala tradicija: “Iz administracije ih podsećaju da treba da vrište” VIDEO – Vesti – Život


Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa.


Izvor: B92, CDM

Foto: depositphoto/SergeyNivens

Ova tradicija je počela sedamdesetih godina prošlog veka, a danas je postalo normalno da ljudi iz administracije fakulteta podsećaju studente kada i gde treba da vrište.

Mnogi veruju da se prvo kolektivno vrištanje dogodilo na Lund univerzitetu nakon što su studenti pogledali dokumentarac u kome je objašenjeno terapeutsko dejstvo vrištanja. Oni su, prirodno, želeli da isti metod upotrebe za smanjenje stresa pred ispit.

Praksa kolektivnog vrištanja pokazala se popularnom i ubrzo je stigla i do Upsala univerziteta gde se pretvorila u tradiciju koja je bila aktuelna do devedesetih godina. Na inicijativu voditelja studentskog radija 2006. godine vrištanje je ponovo ušlo u modu.

Danas gotovo da ne prođe dan školske godine da neko od studenata u 22 sata ne pusti svoj glas iz besa zbog obaveza na fakultetu ili jednostavno zato što se tako dobro zabavi.Izvorni link

Slični artikli

Top