Stranica
Home > Lifestyle > “Oči u oči” s Pobednikom: Skidanje simbola Beograda UŽIVO – Vesti – Život

“Oči u oči” s Pobednikom: Skidanje simbola Beograda UŽIVO – Vesti – Život


Spomenik Pobednik na Kalemegdanu danas se skida sa postolja zbog restauracije, a ceo događaj građani mogu da prate uživo putem Fejsbuk naloga Zavoda za zaštiru spomenika kulture.


Izvor: B92

Foto: riverlim/depositphotos

Pobednik je na Kalemegdan stigao pre ravno 91 godinu, a danas će zainteresovani građani u periodu od 13 do 15 sati moći da ga vide na Carigradskom drumu gde će biti izložen. Nakon toga biće premešten u Smederevo na restauraciju, koju će izvršiti vajar Zoran Кuzmanovića.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tim povodom osmislio niz koraka kojim bi čitava zainteresovana javnost bila uključena, čime bi se ostvarila potpuna transparentnost postupka.

U ranijoj fazi radova 3D skeniranjem su ustanovljena oštećenja spomenika, čime je utvrđeno da na spomeniku postoji 30 rupa od gelera, koje su uglavnom nastale tokom Drugog svetskog rata.

Čak 13 se nalazi na prednjoj strani spomenika, a ovim skeniranjem je utvrđeno i da je sama figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom.

“Završeni su radovi na sanaciji temelja, tako da je sada Pobednik bezbedan i neće više biti tih naginjanja kojih je bilo. I sada se pripremamo za sledeću fazu – skidanje skulpture”, rekla je pre nekoliko dana Nevenka Novaković iz Zavoda ua zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine. Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Spomenik je visok 17,25 metara, dok je visina bronzane figure je 4,25 metara.Izvorni link

Slični artikli

Top