You are here
Home > Region > Muzej Vojvodine 174 rođendan proslavlja izložbom “Strma ravnica – Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921“ (AUDIO)

Muzej Vojvodine 174 rođendan proslavlja izložbom “Strma ravnica – Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921“ (AUDIO)

Fallback Image


Muzej Vojvodine izložbene prostore osim u Novom Sadu ima i u Muzejskom kompleksu u Kulpinu, u Dvorcu u Čelarevu, u Etno kući Brvnara u Bačkom Jarku. Ima ukupno 17 muzeja i muzejskih zbirki u Vojvodini.

pozivnica, hempt, i, svarc, 589x675

Od Srpske narodne zbirke Muzej Vojvodine je prerastao u jedan od vodećih muzeja u našoj zemlji koji čuva neprocenjivo muzeološko blago koje svedoči o dugoj i bogatoj istoriji i tradiciji ovog prostora. Tu je riznica sa preko 65.000 publikacija, ali i arheološke vrednosti, rekla je direktorka Tijana Stanković Pešterac.

“Kod nas ima preko 200 hiljada muzealija. Imamo i arheobotaniku i arheozoologiju, i po tome smo jedinstveni takođe jedinstveni “rekla je Pešterac.

Osim istraživanja, Muzej se bavi i edukativnim programima za najmlađe, školarce i studente, kao i za odrasle. Na današnji dan pripremljeni su različiti programi, od radionica i igraonica za najmlađe, do stručnog vođenja kroz izložbene prostore. Posetioci će videti izložbu o osnivačima mikrobiologije u Novom Sadu, koja je deo stalne postavke u Muzejskoj medicinskoj zbirci “Pasterov zavod” sa značajnim ličnostima iz medicine.

Tematskom izložbom Strma ravnica – 100 godina od kolonizacije Vojvodine 1921. kroz prikaz odlikovanja, oružja, dokumenata, narodnih nošnji do alata, pokućstva i fotografija, biće dočaran život srpskog dobrovoljca koloniste, koji se za svoje zasluge u Prvom svetskom ratu doselio u Banat, Bačku, Baranju, Srem i Slavoniju.Izvor

Similar Articles

Top