Stranica
Home > Srbija > Ajvaruše prve klase | Srbija

Ajvaruše prve klase | SrbijaZ. RAJIĆ |

29. avgust 2019. 14:07 |

Komentara: 0

Otkupljivači i nakupci “okupirali” Ruski Krstur zbog izuzetno dobrog roda paprike. Prinos od dve i po tone po jutru, a kvalitet nikad bolji

U RUSKOM Krsturu, prestonici Rusina u našoj zemlji, uveliko traje berba paprike, po kojoj je ovo bačko selo nadaleko čuveno. Za razliku od prošle godine, kad je rod podbacio zbog obilnih padavina i hladnog vremena, ove sezone je prinos odličan, a kvalitet plodova nikad bolji.

– Po katastarskom jutru bere se od dve i po do tri tone, a oko 80 odsto roda je u prvoj klasi. U selu je otvoreno deset otkupnih mesta, sa kojih paprika odlazi u fabrike za preradu povrća i u trgovine u Srbiji i inostranstvu – navodi Vladimir Varga, član Udruženja paprikara u Ruskom Krsturu i jedan od osnivača ZZ “Krsturska paprika”.

Predsednica Udruženja Dušica Oros očekivala je otkupnu cenu od 60 do 70 dinara, a kupci su plaćali i 80 dinara, ali samo dva-tri dana na početku berbe. Iako interesovanje otkupljivača i nakupaca nije splasnulo, cena je u drugoj sedmici branja pala na 55 do 50 dinara.

Povrtari iz Ruskog Krstura nude papriku i na pijacama u kulskoj i okolnim opštinama. Na džakove od 20 i 25 kilograma prodaje se po ceni od 60 dinara, a na merenje od 70 do 80 dinara. Međutim, ističe Varga, na pijace se iznosi neznatna količina ukupnog roda, jer većina proizvođača gaji papriku na većim parcelama i nema vremena da je prodaje na tezgama, jer je okupirana berbom i plasmanom robe “na veliko”. Na pijacama dobru zaradu ostvaruju samo sitni proizvođači, a njih je u Ruskom Krsturu malo, jer lokalna gazdinstva mahom ne štede površine za papriku, kojom je u ataru sela ove godine zasejano oko 400 hektara.

Pročitajte još – Dani paprike pa svi u berbu

Pojedini proizvođači su ustupili svoje povrtnjake za ogledna polja novih hibrida mađarske semenarske kuće ZKI. Jedan od njih je Maljuš Čuni, koji kaže da su plodovi mađarskih sorti po izgledu i kvalitetu “za izložbu”, i kao takvi “ekstra prve klase”, pa s njihovom prodajom nema nikakvih problema.

– Plodovi hibrida firme ZKI su ujednačeni, istovremeno se crvene sa obe strane, a prednost im je i to što ne idu u visinu, pa zbog dobrog poleganja ne postoji opasnost da ih vetar slomi. S druge strane, primećeno je da su već prestali da cvetaju, a i vrlo su skupi, jer njihovo gajenje po jutru košta 1.200 evra – napominje Varga.

PLOD OD 466 GRAMA

KOLIKO je paprika ove godine dobro ponela svedoči izbor za najteži plod na manifestaciji “Dani krsturske paprike”, posvećenoj “kraljici povrća” u Ruskom Krsturu. Lane je najteži plod bio 430 grama, a na “Danima” održanim ovog meseca 466 grama, za koji je nagrađen proizvođač Slavko Hardi. Paprikari navode da će biti i težih plodova, jer se berba tek zahuktala.

“ROGA”

OKO 95 odsto površina u ataru Ruskog Krstura zauzima tamnocrvena mesnata paprika ajvaruša, zvana “roga”. Varga objašnjava da je “roga” nastala selekcijom semena cenjenih sorti “kurtovska kapija”, “slonovo uvo” i “ljubov dlan”. Berba “roge” traje do kasne jeseni i obezbeđuje posao stotinama sezonaca, koji rade za satnicu od 200 do 250 dinara.Izvorni link

Slični artikli

Top