Stranica
Home > Srbija > Autobuska stanica u Odžacima, posle četiri godine, ponovo će da primi putnike | Srbija

Autobuska stanica u Odžacima, posle četiri godine, ponovo će da primi putnike | SrbijaZ. RAJIĆ |

25. jul 2019. 08:30 |

Komentara: 0

Lokalna samouprava obnoviće putnički saobraćaj i ukloniti ruglo u odžacima. Parcelu sa zapuštenim peronima ustupio “Meteor komerc” iz Sombora

AUTOBUSKA stanica u Odžacima, koja je nakon privatizacije ATP “Saobraćaj” ostala bez autobusa i pretvorena u ruglo, trebalo bi, posle četiri godine, ponovo da primi putnike. Uslovi za to stvoreni su ovih dana, overom donatorskog ugovora, kojim su zemljište i infrastruktura Autobuske stanice poklonjeni Opštini Odžaci. Donator je kompanija za otkup žitarica i trgovinu poljoprivrednim proizvodima “Meteor komerc” iz Sombora, koja je pre nepune dve godine postala vlasnik svih nepokretnosti ATP “Saobraćaj”. Uz autobuske stanice sa pratećim sadržajima u Odžacima i Baču, “Saobraćaj” je posedovao i upravnu zgradu, radionicu, perionicu, pumpu i parkinge.

PROČITAJTE JOŠ – Novo igralište za kikindske mališane – poklon kompanije NIS

Preduzeće, koje se 1982. godine izdvojilo iz somborskog “Severtransa” i bilo uspešan prevoznik, prodato je u decembru 2003. preduzetniku Slavku Andriću iz Petrovaradina za 40.000 evra, a devet meseci ranije kupilo je 40 odsto akcija transportne firme “Saobraćaj – Mostonga” u Odžacima u cilju proširenja poslovanja i povećanja udela na tržištu. Međutim, početkom 2015. opštinska vlast, nezadovoljna kvalitetom autobusa i usluge, uskraćuje “Saobraćaju” poverenje za prevoz učenika do srednjih škola. “Saobraćaj” ubrzo ostaje bez vozila, a krajem 2015. i bez biletarnice sa čekaonicom i kafane, koje su izgorele u požaru.

Kompanija “Meteor komerc”, koja je 1996. počela kao poljoprivredna apoteka na 25 kvm, a danas raspolaže sa poslovnim prostorom od 10.000 kvm, postala je vlasnik imovine “Saobraćaja” na prinudnoj prodaji, po nalogu suda, zbog nevraćenih hipotekarnih kredita bankama.

– Nameravali smo sami da obnovimo Autobusku stanicu i damo je u zakup, ali su nam se javili predstavnici odžačke opštine sa ponudom da lokalna samouprava kupi taj objekat. Procenili smo da bi bio dug put da Opština privede nameni Autobusku stanicu, pa smo, uz saglasnost vlasnika kompanije, Slaviše i Đuke Drobilović, odlučili da je ustupimo bez naknade kako bi bila iznajmljena investitoru, koji bi organizovao prevoz – rekao je za “Novosti” generalni direktor “Meteor komerca” Jeca Ilić.

Dobročinstvo vraća putnike

STROGO NAMENSKI

PREMA donatorskom ugovoru, Opština Odžaci ne sme da otuđuje dobijeno zemljište i mora da ga namenski koristi. Predsednica Opštine Latinka Vasiljević kazala je da lokalnu samoupravu na to obavezuje i Plan generalne regulacije Odžaka. “Meteor komerc” je za osposobljavanje Autobuske stanice poklonio parcelu od 2.805 kvm, a na preostalom zemljištu izgradiće moderan maloprodajni objekat za poljoprivredu.

SLEDI OGLAS ZA ZAKUP

OPŠTINA će narednih dana objaviti oglas za izdavanje u zakup perona Autobuske stanice i prostora za biletarnicu i čekaonicu. Očekuje se da stanica proradi do kraja godine, a smatra se da najviše šanse da je zakupi ima preduzetnik iz Bačkog Gračaca, koji sada prevozi radnike kanadske kompanije “Magna” u Odžacima.Izvorni link

Slični artikli

Top