Stranica
Home > Srbija > Cepanice na crno, drvare na gubitku | Srbija

Cepanice na crno, drvare na gubitku | SrbijaJ. Bekić |

01. avgust 2019. 09:58 |

Komentara: 0

U Somboru, naročito vikendom, sve više nelegalnih prevoznika i prodavaca ogreva. Mesečno, po 25 kamiona iz Novog Pazara istovari 1.200 kubika

OVOG leta u Somboru je sve više nelegalnih prevoznika, odnosno prodavaca ogreva, a najviše ih je iz Novog Pazara. Mesečno u grad na zapadu Bačke dođe oko 25 kamiona koji istovare oko 1.200 kubika raznog drveta, i tako zarade oko 6.000.000 dinara, jadaju se ovdašnji vlasnici drvara.

Pročitajte još: NABAVKA OGREVA U JEKU: Evo kako se kreću cene drva, peleta i uglja

– Prodavci drva nisu ni registrovani, niti državi plaćaju porez, a pitanje je čija su to drva i odakle stižu. U Somboru ima pet drvara i sve su registrovane i imaju prijavljene radnike. Redovno isplaćujemo sve obaveze prema državi i radnicima – kaže Boro Buča, vlasnik drvare “Ogrev BB plus” u Somboru, jadajući se da mu nelojalna konkurencija pravi veliki problem u poslovanju.

Jer, čim se pojave nelegalni prodavci, ovdašnjim drvarama opada promet. Procenjuje se da država zbog nelegalne prodaje ogreva na ulici ostane uskraćena za nekoliko miliona dinara po sezoni.

Pročitajte još: Tona peleta opet 103€

– Kako je moguće da neregistrovani prodavci ogreva prevale toliki put iz Novog Pazara i dovezu ih u Sombor, i onda organizuju prodaju na ulici, a da ta drva nemaju čekić-pečat šumara – ogorčen je Buča, i pita se ko te prevoznike uopšte kontroliše.

On dodaje da je to unosan biznis za prodavce ogreva na crno, a da za njih znači samo štetu i gubitak. Njegovi radnici imaju svu neophodnu zaštitu, napominje Buča, a redovno ga obilazi tržišna i inpekcija za zaštitu na radu… Zato se ne miri, kaže, sa činjenicom da nelegalna prodaja cveta, takoreći, javno, na ulici, a da nadležni to ne vide.

Njegova drvara poseduje tri kamiona za prevoz ogreva do kupca, isto toliko sekača i cepača drva. Ovde kupci ogrev mogu da plate u nekoliko rata.

– Razumemo građane koji imaju izdatke oko nabavke ogreva, zimnice, opremanja đaka… i zato pružamo ovu pogodnost, otplatu na odloženo – veli naš sagovornik.

Boro Buča

I njegove kolege uočavaju da prevoznici ogreva u Sombor dolaze uglavnom vikendom, kad nema inspekcije, pa na brzinu istovare drva i zadovoljno trljaju ruke sabirajući zaradu.

– U Subotici su suzbili nelegalnu prodaju ogreva, a Sombor to još nije regulisao, a nadam se da će i taj problem doći na red. Divlji prevoznici ogreva su kamionima oštetili i mnoge ivičnjake u gradu i okloini, zaustavljajući se da bi na brzaka prodali i istovarili drva. To je velika šteta i za grad, dakle, za sve – naglašava na kraju Buča.

APEL NADLEŽNIMA

– MOLIM sve nadležne državne organe da zaustave nelegalnu prodaju drva na ulici, ili ćemo mi, registrovani za taj posao, odjaviti svoje drvare i raditi takođe na crno – veli Boro Buča.Izvorni link

Slični artikli

Top