Stranica
Home > Srbija > Čistije u sedam opština | Srbija

Čistije u sedam opština | Srbija


J. LEMAJIĆ |

15. jul 2019. 07:15 |

Komentara: 0

Regionalna deponija između Bikova i Oroma spremna za rad. Testiranje počelo u julu, sledi pribavljanje dozvola

NAJVEĆE i najsavremenije postrojenje za preradu otpada – Regionalna deponija, smeštena na samom severu Bačke, između sela Bikovo i Orom, kompletno je završena i čeka neophodne dozvole da počne sa radom.

Izgradnja regionalnog sistema za upravljanje otpadom u subotičkoj regiji, koji će obuhvatiti Suboticu i šest okolnih opština, najveće je ulaganje Evropske unije u Srbiji, koja je u nju uložila više od 20 miliona evra bespovratnih sredstava. Ostalih četiri miliona dinara obezbeđeno je iz republičke i kasa lokalnih samouprava.

– Od 2015. izgrađena su tri centra za sakupljanje otpada – u Malom Iđošu, Čoki i Novom Kneževcu, koji će služiti građanima da samoinicijativno mogu da predaju otpad. U Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži izgrađene su transfer stanice, gde će šest lokalnih samouprava predavati otpad, koji potom dolazi do centralne Regionalne deponije u Subotici – objašnjava Čila Goli, direktorka “Regionalne deponije”. – Centralni kompleks sadrži liniju za separaciju otpada, kompostilište za stabilizaciju biorazgradivog otpada, sistem za čišćenje podzemnih voda i sanitarnu deponiju.

Testiranje je počelo početkom jula, utvrđeni su neki nedostaci koji treba da se usklade. Po zakonu ono traje 60 dana, kada nadležni Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine treba da izda dozvolu za probni rad.

Pročitajte još: Obezbeđena sredstava za uklanjanje divljih deponija u Vojvodini

Regionalna deponija se našla na mapi projekta “Pogledaj oko sebe”, koji realizuju Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija EU. Impresioniran sam veličinom, tehnologijom i kapacitetom postrojenja koje će pokriti potrebe četvrt miliona žitelja sedam opština – istakao je Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji. – Ovo je svedočanstvo kako Srbija i EU mogu da pomognu da se integriše sistem otpada.

VAŽNO I U DOMAĆINSTVIMA

PO rečima Čile Goli, čekaju se smernice od Ministarstva životne sredine za kupovinu autosmećara za lokalne operatere.

– Očekujemo da se ceo region pokrije sa primarnom uslugom sakupljanja otpada. Regionalni sistem ima smisla i biće održiv jedino ako što pre uvedemo primarnu separaciju u domaćinstvima, i za to je neminovno da ojačamo kapacitete na lokalu – ističe Goli.

Foto: Za 60 dana nedostaci treba da se uklone – Foto J. L.Izvorni link

Slični artikli

Top