Stranica
Home > Srbija > Dolaze i plate da rade | Srbija

Dolaze i plate da rade | Srbija


Z. RAJIĆ |

05. avgust 2019. 14:48 |

Komentara: 0

Vredni volonteri iz Holandije već 11 godina zaredom pružaju pomoć žiteljima Vrbasa. Žele da naprave kuću petočlanoj prorodici i uvedu vodu u romskom naselju

VEĆ jedanaestu godinu zaredom u opštini Vrbas borave mladi volonteri iz Holandije, koji učestvuju u radnim akcijama i pružaju razne vrste pomoći lokalnom stanovništvu. Njihov dolazak organizuje Kancelarija za pomoć Istočnoj Evropi, u okviru holandske Reformatske crkve, u saradnji s Evanđeoskom crkvom u Kucuri kod Vrbasa.

Grupa od devet mladića i tri devojke stigla je 25. jula iz grada Midelharnisa i, za početak, organizovala dečji kamp na salašu kraj naselja Kosančić. Za stotinu dece iz Kucure, Zmajeva, Đurđeva i Savinog Sela mladi Holanđani priredili su sportska druženja, muzičke, frizerske i kozmetičke radionice i obuku za pravljenje sapuna. Pripremili su i 30 prehrambenih i 50 higijenskih paketa, koje su podelili socijalno ugroženim ljudima. U Ruskom Krsturu renovirali su kuću jedne siromašne žene.

U objektu Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Kućica” u Vrbasu ugradili su nove PVC prozore i vrata. Dobrotvornim radom doprineli su da “Kućica” dobije mnogo veći prostor nego što je imala dosad za boravak korisnika.

Pastor Evanđeoske crkve u Kucuri Aleksandar Subotin najavio je da će nova grupa volontera, koja će stići iz grada Hardervajta, od 15. do 24. avgusta krečiti spolja i iznutra “Kućicu”, kao i prostorije CKU Vrbasu, a urediće i centar Kucure. Mladi iz tog grada su u aprilu uredili dečje igralište u romskom naselju u Zmajevu, za čije su žitelje obezbedili prehrambene pakete i pomoć pri kupovini lekova. Osmočlanoj porodici Nikolić u Zmajevu, kojoj su ranije dogradili prostoriju, u aprilu su kupili agregat za struju.

Pročitajte još: Mladi volonteri uz Požarevljane

– Volonteri iz Holandije sami finansiraju svoje putovanje i smeštaj, kao i projekte koje sprovode u našoj sredini. Novac za te namene obezbeđuju radeći različite poslove u Holandiji, kao i kroz donatorske akcije. Dogodine nameravaju da naprave kuću za jednu petočlanu porodicu u Zmajevu, a kasnije da u sva domaćinstva u romskom naselju u tom selu uvedu vodu – ističe Subotin.

Gosti iz Holandije smešteni su u Gradskoj kafani u Vrbasu, u sklopu “Salaša 49”. Izuzetno im se dopadaju tradicionalna jela srpske kuhinje, ali su iznenađeni obilnošću obroka.

– Oduševljeni su našim gostoprimstvom i time što se držimo zajedno i gledamo jedni druge. Kažu da ih motiviše naša borba za bolji život i stalno pitaju kako još mogu da pomognu – kaže Subotin.

ŠLEPERI BAR DVAPUT GODIŠNjE

HOLANĐANI ne samo što volontiraju u Vrbasu i okolini, nego u ovu sredinu najmanje dvaput godišnje pošalju poklone iz svoje zemlje.

– To je obavezno šleper humanitarne pomoći, garderobe, nameštaja, opreme za bolnicu, đačkih torbi… A za Božić i Novu godinu redovno stižu paketići za svu decu u opštini – navodi paroh Subotin.Izvorni link

Slični artikli

Top