Stranica
Home > Srbija > Evropa će ukloniti 400.000 kubika mulja iz Velikog bačkog kanala | Srbija

Evropa će ukloniti 400.000 kubika mulja iz Velikog bačkog kanala | Srbija


Z. Rajić |

07. jun 2019. 07:41 |

Komentara: 0

Reč je o trećoj, završnoj i najsloženijoj fazi revitalizacije kanala u Vrbasu

POVODOM Svetskog dana zaštite životne sredine, u Vladi Srbije je ozvaničen Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta remedijacije Velikog bačkog kanala u Vrbasu koji, na deonici od šest kilometara, predstavlja jednu od najcrnjih ekoloških tačaka Evrope.

Pročitajte još: POSLEDICE POPLAVA: More đubreta slilo se u jezero

Dokument su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i prvi čovek Vrbasa Milan Glušac. Predviđeno je da se izradi tehnička dokumentacija za uklanjanje oko 400.000 kubika otrovnog mulja, uređenje tri lokacije za razmeštanje izvađenog taloga, te njegovo tretiranje i konačno odlaganje prerađenog sedimenta.

Pročitajte još: PROJEKAT JKP “ČISTOĆA”: Svako smeće ima kantu

Reč je, inače, o trećoj, završnoj i najsloženijoj fazi revitalizacije Velikog bačkog kanala. Prethodno je u Vrbasu i Kuli proširena kanalizacija, te između ova dva mesta izgrađen magistralni kolektor. Zatim je podignuto i Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu, za koje je EU izdvojila više od 20 miliona evra, pa se očekuje njegov skori prelazak sa probnog na redovan režim rada.

NAJAVA

– Vojvodina će od Evropske unije dobiti 1,1 milion dinara za projektovanje remedijacije Velikog bačkog kanala, što će omogućiti povlačenje dodatnih 27 miliona evra iz inostranih fondova koji bi trebalo da podrže implementaciju projekta – kaže pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.Izvorni link

Slični artikli

Top