Stranica
Home > Srbija > Fijakeri u Somboru će raditi po novom Pravilniku | Srbija

Fijakeri u Somboru će raditi po novom Pravilniku | Srbija


Tanjug |

20. avgust 2019. 18:50 |

Komentara: 0

Sombor je, inače, krajem 19. veka dobio pravilnik o fijakerskoj službi, a za članove udruženja fijakerista i za stranke koje su prevožene bio je važeći dokument

Grad Sombor priprema novu odluku o organizaciji, načinu i uslovima za obavljanje prevoza fijakerima u tom gradu.

Pošto se sačini predlog nove odluke, biće sprovedena javna rasprava tokom koje će svi zainteresovani moći da dostave svoje pisane predloge, sugestije i komentare, navodi se na sajtu Grada.

Sombor je, inače, krajem 19. veka dobio pravilnik o fijakerskoj službi, a za članove udruženja fijakerista i za stranke koje su prevožene bio je važeći dokument.

PROČITAJTE JOŠ – NAJBOLjE IZ REGIONA: Proizvođači vina prikazali svoje adute

Danas ovaj vid prevoza u Somboru najviše koriste turisti tokom letnjih meseci, a pravilnik je tokom decenija više puta menjan.

Fijaker plac na Trgu Republike u tom gradu ima zasađena 24 drveta Bođoša (Američki koprivić), a u hladu svakog od njih je mogao da se smesti po jedan fijaker.

Nakon Drugog svetskog rata gradom je vozilo više od 70 fijakera.

Sombor je postao poznat i po dve poznate tamburaške pesme, “Fijaker stari” Zvonka Bogdana i “Fijakerist” Velimira Velje Subotića.

U Beogradu je, na primer, fijaker kao redovno prevozno sredstvo postojao sve do ranih ”60-tih godina prošlog veka.

Danas se još može iznajmiti za vožnju, svadbe i veselja u nekim mestima u Vojvodini, poput Sombora, Novog Sada, Subotice, Novog Bečeja…

Pojedini istoričari navode da se reč fijaker pojavila u Beču u 18. veku, a da je u taj grad “uvezena” iz Pariza, gde se 1662. ispred hotela u ulici Sv. Fiacra (Rue de Saint Fiacre) nalazilo stajališe kočija za iznajmljivanje.Izvorni link

Slični artikli

Top