Stranica
Home > Srbija > Gnezdo u bačkoj ravnici za izbegličke porodice | Srbija

Gnezdo u bačkoj ravnici za izbegličke porodice | Srbija


J. Lemajić |

06. jul 2019. 08:52 |

Komentara: 0

U Subotici u petak uručeni ugovori o kupovini krova nad glavom. Novac za seosku kuću sa okućnicom dobila 21 porodica. Dolazi kraj kirijama

PRE skoro dve i po decenije, bežeći pred ratnim vihorom iz rodnog Sanskog Mosta u BiH, i noseći samo ono najosnovnije, petočlana porodica Novković došla je u Suboticu. Primila ih je najpre rodbina, a onda su se selili i plaćali kiriju, jer uprkos radu i trudu da decu izvedu na put, nisu mogli da steknu krov nad glavom.

Tačka na to stavljena je u petak. Novkovići su jedna od 21 izbegličke porodice iz Subotice kojima su u petak u Velikoj većnici Gradske kuće dodeljeni ugovori o kupovini seoske kuće sa okućnicom.

Pročitajte još: Uručeni ključevi 270 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH

– Kao da je juče bilo. I dalje se živo sećam oktobra 1995, kada smo, posle mesec dana bežanja, došli u Suboticu. Nov grad, ni nalik na bosanske, drugačiji ljudi, sve je za nas bilo strano – seća se Mirjana. – Najpre smo bili kod rodbine, a onda smo otišli u podstanare i četiri puta menjali kuću. Mnogo je porodica sličnih nama, koje su morale da napuste svoja ognjišta, da ostave sve što su godinama sticale i gradile. Uhlebljenje tih devedesetih većina nas je potražila u našoj Srbiji, uz nadu da će se jednog dana možda vratiti na svoje imanje i nastaviti normalan život. Kako to nije bilo izvodiljivo, želja da imaju svoj krov nad glavom bila je ogromna, ali većini neostvarljiva. Iako su se borili i radili, nemoguće je bilo da se reši stambeno pitanje. Međutim, posle više od dve i po decenije podstanarstva, konačno smo dočekali da imamo svoj dom i da ne razmišljamo o tome gde ćemo sledeći Božić ili Vaskrs dočekati, hoće li se kuća ili stan koji je iznajmljen prodati.

Pročitajte još: STANOVI ZA IZBEGLICE U NOVOM SADU: Nova prilika za one “ispod crte”

Mirjanina priča iz duše liči pričama ostalih koji su došli iz Knina, Pakraca, Goražda, Trebinja… Borba za goli život nije dala prostora da sviju gnezdo u bačkoj ravnici. Zbog toga im je pomoć Komesarijata za izbeglice i Grada Subotice dragocena. Ne samo što su dobili krov nad glavom, nego im je na neki način potvrda da ih je grad u kome žive 25 godina konačno prihvatio.

– Zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u ratnom vihoru ostali bez domova – ističe gradonačelnik Bogdan Laban, podsećajući na to da je u Povereništvu za izbeglice i migracije Subotice registrovano 13.600 izbeglih i prognanih. – Svesni smo toga da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak, pogotovo što su, nažalost, mnogi, u decenijama iza nas, izbegavali da rešavaju njihove probleme. Sa našim partnerima se trudimo da to ispravimo. U februaru 2018, prilikom dodele ugovora o kupovini prvih 30 kuća, obećali smo da ćemo nastaviti razgovor sa partnerima o načinu kako da se zadovolje potrebe onih koji se tada nisu našli među tih 30 korisnika.

NOVAC IZ DONATORSKOG FONDA

KUĆE su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Ukupna vrednost kupljenih kuća je 231.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator EU. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.Izvorni link

Slični artikli

Top