Stranica
Home > Srbija > Gornji Milanovac: Krov nad glavom iz budžeta | Srbija

Gornji Milanovac: Krov nad glavom iz budžeta | SrbijaM. BOŠNjAK |

09. jul 2019. 08:50 |

Komentara: 0

Zbrinute sve socijalno ugrožene romske porodice. Radost i u domaćinstvu Zaćirovića, u kojem očekuju desetog člana

NEMA više nijedne socijalno ugrožene romske porodice u Gornjem Milanovcu, da nije o trošku budžeta opštine stambeno zbrinuta – rekao je njen prvi čovek Dejan Kovačević, a sve je finalizovano predajom ključeva renoviranog opštinskog objekta u Ulici Petra Bojovića devetočlanoj porodici Zaćirović, kojoj će i deseti član uskoro biti rođen.

Prethodno, za druge dve takve romske porodice, renoviran je objekat u Ljubićkoj ulici. Vrednost adaptacije oba doma je dva miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ – Gornji Milanovac: Zaduživanje svima po volji

Ove porodice preseljene su iz zapuštene, ruševne zgrade u centru grada, preko puta Opšte bolnice, koja je takođe svojina Opštine, a uskoro će biti srušena, jer će se tu graditi nova zgrada Centra za socijalni rad.

– Centar je od Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja dobio 15 miliona dinara, opština je odvojila 15 miliona, što znači da ćemo po pola finansirati gradnju te nove zgrade od 500 kvadrata. Nadam se, da ćemo građevinske radove uspeti da završimo do kraja ove građevinske sezone, a njeno useljavanje u prvoj polovini naredne godine. Iz lanjskog budžeta ostalo nam je neutrošeno 70 miliona dinara, koje smo preneli u investicije, a jedna od najznačajnijih je taj centar – najavljuje Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ – Za asfalt u opštini Gornji Milanovac dato 390 miliona

Opština najavljuje dalju saradnju sa Udruženjem Roma i svim njihovim predstavnicima, da se omoguće bolji uslovi za život cele romske populacije na teritoriji Gornjeg Milanovca.

– Značajno je što smo uspeli da ove porodice, uz zajedničko razumevanje, preselimo sa neuslovne lokacije i omogućimo im smeštaj u udobnim stanovima. Pomagaćemo Udruženju, ali i pojedinačnim porodicama kojima treba pomoć – veli Kovačević.

Predsednik Udruženja Roma u Milanovcu Zoran Ristić izrazio je zahvalnost Opštini, koja u odnosu na druge prednjači po broju pripadnika nacionalnih manjina, i veliku pažnju posvećuje kvalitetnijem životu Roma.

CIGAN-MALA

KVARTOM usred grada, zvanim Cigan-mala, Milanovčani se decenijama iskreno ponose: jer su radni, žive u svojim solidno građenim domovima, mnogi su zaposleni ili su stekli penziju, deca im se redovno školuju… Koliko su svetao primer svog grada, pokazuje i nesebičnost kojom su ih Milanovčani početkom Drugog svetskom rata sve spasli od nemačkog pogroma, tako što je lekar dr Stefanović oko celog kvarta oblepio lažna upozorenja “opasnost – zaraza od kolere”! Zato se nijedan Švaba nije usudio ni da priđe Cigan-mali, a dr Stefanovića Romi i danas zahvalno slave kao spasitelja.Izvorni link

Slični artikli

Top