Stranica
Home > Srbija > Gosti iz Belgije vole srpski folklor | Srbija

Gosti iz Belgije vole srpski folklor | Srbija


Z. RAŠIĆ |

06. avgust 2019. 06:15 |

Komentara: 0

Sabor narodnih igara i izvornog stvaralaštva održan proteklog vikenda u Zabregi

JOŠ od davnina kod srednjovekovnog manastira posvećenom Svetoj Ognjenoj Mariji Petruškoj u kanjonu reke Crnice, kod Zabrege, meštani su se okupljali i održavao se sabor, pa su tu tradiciju rešili da nastave članovi zabreškog Društva za negovanje tradicije “Petrus”. Sabor je održan trinaesti put, a okupio je, pored domaćina, desetak kulturno-umetničkih društava – iz Smederava, Kuršumlije, Niške Banje, Boljevca, Ražnja, Ćuprije i Sokobanje, ukupno 250 učesnika, dok je u publici bilo više od hiljadu ljudi iz Zabrege i cele paraćinske opštine.

– Naš sabor je, verovali ili ne, postao popularan i u Belgiji. Prvi put u Srbiji i u našem selu gostovala je Belgijanka Kler Bufet iz Brisela, koja je i učestvovala otpevavši dve pesme. Ona veoma voli srpski folklor, srpsko etno-pevanje, našu tradiciju i kulturu. Kaže da joj se mnogo dopada ne samo Zabrega već i Srbija i da do sada nije učestvovala na ovako velikom festivalu – naglašava, sumirajući utiske, Vladan Vučković iz Društva “Petrus”, koji je sa svojim bratom Draganom glavni inicijator svih akcija koje Zabrežani organizuju.

PROČITAJTE JOŠ – Petrovdanski sabor u Potkozarju okupio 600 učesnika

Publika je uživala u narodnoj igri i pesmi na otvorenom, a pre početka – defile svih učesnika prošao je kroz selo. Najmlađa učesnica sabora bila je dvoipogodišnja devojčica iz sela domaćina, dok je Milica Sibinović iz Plane, sa 77 godina, bila najstarija učesnica kao zdravičar i vokalni solista.

ZABREGA IZA BREGA

MANASTIR Sveta Ognjena Marija Patruška, kraj kojeg počinje ovaj sabor, samo je jedan od desetak manastira iz srednjeg veka čiji se ostaci nalaze u kotlini reke Crnice, iza tajnovite Zabrege, na samo 14 kilometara od Paraćina. Na ovom prostoru, objašnjava Vučković, nalazila se pogranična župa srednjovekovne Srbije koju je sredinom 14. veka car Dušan dodelio na upravu županu Vukoslavu i njegovim sinovima.Izvorni link

Slični artikli

Top