Stranica
Home > Srbija > Gvozdeno doba na trasi gasovoda | Srbija

Gvozdeno doba na trasi gasovoda | Srbija


Z. RAŠIĆ |

05. avgust 2019. 06:02 |

Komentara: 0

Arheološka iskopavanja kod Paraćina. Troškove snosio investitor, “Turski tok”

POSLE mesec i po, završena su zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu Ključ u ataru Bošnjana kod Paraćina, na trasi gasovoda “Turski tok”. Zbog nekoliko kišnih dana, radovi su trajali duže nego što je planirano, a sve troškove, prema rečima rukovodioca iskopavanja, arheologa Branislava Stojanovića, snosio je investitor gasovoda, budući da je nalazište otkriveno na njegovoj trasi.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac angažovao je za nosioca ovog posla paraćinski Zavičajni muzej, a u stručnoj ekipi, osim Paraćinaca Branislava Stojanovića i Filipa Stefanovića, bili su i arheolozi iz Jagodine, predstavnik kragujevačkog Zavoda i arhitekte, kao i više od dvadeset radnika angažovanih na iskopu i pretrazi od 500 do 1.000 kvadratnih metara trase.

– Nalazi su potvrdili da je lokalitet veoma bogat i sadržajan, iz perioda starijeg gvozdenog doba, a to je vremenski interval od 1000. do 500. godine pre nove ere. Osim mnogo delova keramičkih posuda, kamenih i metalnih alatki, pronašli smo i materijal iz 3. i 4. veka nove ere, između ostalog i dva rimska novčića – ističe Stojanović, i dodaje da se sav materijal obrađuje u Muzeju u Paraćinu, gde će biti i smešten, jer je ova ustanova nadležna za pokretne arheološke nalaze sa ovog područja.

On očekuje da će iskopavanja na lokalitetu Ključ kod Bošnjana u nekom bliskom periodu biti nastavljena, budući da su na istraženom terenu otvorene četiri sonde, a kulturni slojevi otkriveni na metar i po dubine.

OBILAZAK

U saradnji sa zavodima za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i Niša, kako je najavio rukovodilac iskopavanja Branislav Stojanović, arheolozi će obići i druge deonice koje su pripremljene za prolazak gasovoda na području opštine Paraćin. Pošto su mašine prošle i teren je raščišćen od rastinja, stručnjaci će obaviti arheološko rekognosciranje, kako bi se sprečilo uništenje nekog eventualnog lokaliteta.Izvorni link

Slični artikli

Top