Stranica
Home > Srbija > Hram Svetih apostola Petra i Pavla – Svetinja podno stoletnih lipa | Srbija

Hram Svetih apostola Petra i Pavla – Svetinja podno stoletnih lipa | SrbijaZorana Rašić |

23. jun 2019. 07:00 |

Komentara: 0

Iznad sela Raševica, nadomak Paraćina, obnavlja se Hram Svetih apostola Petra i Pavla. Vlasnici se odrekli zemljišta za manastir i crkvu i traže zaštitu stabla svedoka istorije

ODBOR za izgradnju Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Raševica, desetak kilometara od Paraćina, ovog leta kreće sa izgradnjom – obnovom istoimene crkve. Ostaci njenih temelja nalaze se podno stoletnih lipa na vidikovcu iznad sela, u neposrednoj blizini poslednjih kuća i poznatog izvora Slatina. Istovremeno, odbor se obratio Opštini Paraćin sa inicijativom za zaštitu dve drevne lipe.

Miloš Tomić, iz kabineta predsednika Skupštine opštine ističe da se lipe nalaze jedna uz drugu, u blizini mesta gde će se graditi crkva i manastir, te da pripadaju različitim vrstama. Kako su u pitanju seoski zapisi, na inicijativu crkvenog odbora, pokrenuta je izrada programa njihove zaštite.

– VLASNICI su se zemljišta odrekli u korist Eparhije kruševačke zbog izgradnje manastira i crkve, a mi smo zvanično pokrenuli inicijativu da se kao prirodna dobra zaštite stabla koja su svedoci istorije kraja. Već su izvršena merenja neophodna za izradu studije, nakon čega će predlog za zaštitu biti predat paraćinskoj Skupštini opštine da donese odluku – objašnjava Tomić.

Lipe će, kako kaže Tomić, biti zvanično date na upravljanje nekoj organizaciji koja će o njima voditi računa. Na taj način se pokazuje poštovanje prema prirodi i istorijskom nasleđu.

Pročitajte još: SRAMOTNO IŽIVLjAVANjE: Kruže snimci obijanja crkve u Novom Pazaru (VIDEO)

ŽARKO Ilić iz Raševice, predsednik Odbora za izgradnju, ističe da će se hram praviti dvadesetak metara od lipa jer je nemoguće obnoviti svetinju na starim temeljima zbog krošnji. Crkva će biti u sklopu manastira Slatina, koji će nositi ime po izvoru sumporne vode, udaljenom dva minuta hoda.

– Ispunili smo najvažniji uslov, prebacili smo na Eparhiju kruševačku hektar i po imanja i imamo blagoslov vladike. Ove godine uradićemo temelj, potporne zidove i plivajuću ploču, za šta smo obezbedili materijal. Od kompanije CRH dobili smo, kao donaciju, 30 tona cementa. Obezbedili smo kamen za zidanje celog hrama, a od ženskog manastira Grnčarica kod Batočine dobili smo na poklon preko 35.000 cigala iz 1885. godine nakon što smo srušili jedan njihovog objekat planiran za rušenje, po dogovoru. Tu drevnu ciglu iskoristićemo za zidanje konaka i zvonika – objašnjava Ilić.

Izvor sumporne vode Slatina – Foto Z. Rašić

Samo projekat nove srpske svetinje plaćen je 5.000 evra. Teren iznad sela, sa kog puca pogled na okolinu, mašine su već raskrčile i napravljen je plato gde će biti crkva. Izgradnja počinje čim stigne građevinska dozvola, što će, očekuje Ilić, biti brzo. A na celom ovom kompleksu sa sumpornim izvorištem, viševekovne lipe – zapisi imaće posebno mesto.

IZVOR

MANASTIRSKI kompleks biće ograđen i nazvan po izvoru Slatina za čiju sumpornu vodu Raševčani tvrde da ima lekovita svojstva i da leči stomačne probleme, zbog čega je izvor ozidan, a tu su, za namernike, još sto i klupa.

Legenda kaže da su u Raševicu po tu vodu dolazili Turci, čineći zulume, pa su se meštani dosetili i izvor zapušili. Videvši presahli izvor, Turci su to shvatili kao Alahovo upozorenje, pa su prestali da u selu čine nedela.

Na mesto gde će se graditi crkva dopremljen je deo kamena

PODRŠKA SRBA IZ ČIKAGA

ENTUZIJASTA i veliki vernik Žarko Ilić ima ovlašćenje Eparhije kruševačke da preduzima sve što treba radi gradnje hrama. Kaže da novac neće biti problem, da ima podršku srpske zajednice iz Čikaga, te da je najvažnija – lepa reč.

Po knjizi koju je napisao Sava Vetnić, a on je priredio, prva Crkva Svetih apostola Petra i Pavla podignuta je na vidikovcu u Raševici još 1329. godine.Izvorni link

Slični artikli

Top