Stranica
Home > Srbija > IZ BUDžETA BESPOVRATNO 600 MILIONA DINARA: Otvoren novi konkurs za podršku unapređenju postojećih i osnivanju novih zadruga | Srbija

IZ BUDžETA BESPOVRATNO 600 MILIONA DINARA: Otvoren novi konkurs za podršku unapređenju postojećih i osnivanju novih zadruga | SrbijaI.Mitić |

18. jul 2019. 14:30 |

Komentara: 0

Računajući i tek raspisani konkurs namenjen unapređenju rada postojećih i osnivanje novih zadruga Vlada Srbije je u poslednje tri godine za ove namene izdvojila 1,7 milijardi dinara

LESKOVAC – Računajući i tek raspisani konkurs namenjen unapređenju rada postojećih i osnivanje novih zadruga Vlada Srbije je u poslednje tri godine za ove namene izdvojila 1,7 milijardi dinara. Ovog leta zadrugari imaju na raspolaganju 600 miliona dinara, a procene su da će tim novcem država pomoći bar 60 zadruga u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Juče raspisanim konkursom predviđeno je da novoosnovane zadruge mogu da računaju na bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 7,5 miliona dinara. Za dvostruko veći iznos mogu da se prijave već postojeće zadruge, dok je najviši iznos novca planiran za složene zadruge i on iznosi 60 miliona dinara. Statistika kaže da su u Srbiji u prethodne dve godine osnovane 484 zadruge, a da su one koje su dobile podršku države uvećale neto dobit više od 3,5 puta. Ovogodišnji konkurs otvoren je do polovine narednog meseca, a za složene zadruge do 1. septembra.

– Bližimo se cilju od 500 fabrika na otvorenom koje smo najavili kada smo ovaj projekat započeli. Tu nećemo stati jer je namera da uspostavimo sistemska rešenja kroz odluke Narodne skupštine kojoj ćemo predstaviti strategiju i tražiti podršku za spas srpskog sela i ostvarenje ovog najbitnijeg nacionalnog zadatka koji osim ekonomske ima i populacionu i bezbednosnu komponentu – istakao je Milan Krkobabić, ministar bez porfelja zadužen za regionalni razvoj, na predstavljanju ovogodišnjeg programa podsticaja zadruga održanom u sredu u Leskovcu.

PROČITAJTE JOŠ: NOVA TRANŠA DRŽAVNE POMOĆI: Leskovac dobio milion

Ministar Krkobabić je ocenio da je grad na Veternici primer dobre prakse i kada je reč o korišćenju sredstava iz ovog projekta, ali i u pogledu izdvajanja iz lokalnog budžeta namenjenih subvencijama, uređenju atarskih puteva, elektrifikaciji polja i komasaciji jer je usitnjenost poseda jedan od najvećih kočničara razvoja srpskog agrara.

– Leskovac je u komasaciju uložio 86 miliona dinara, a toliko novca planirano je i za ovogodišnje subvencije u poljoprivredi. Prvi konkurs, za 25 miliona, raspisali smo pre dva dana, dok smo u uređenje 167 kilometara atarskih puteva uložili blizu 60 miliona dinara – naglasio je gradonačelnik Goran Cvetanović i dodao da su zadruge na području Leskovca na prva dva konkursa dobile oko 72 miliona dinara.

Foto: I.Mitić

Kako je rečeno strategija za „spas srpskog sela“ obuhvataće i ulaganje u lokalanu infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje i kulturu na selu jer podaci govore da čak 73 odsto seoskih domova kulture nije u funkciji, a da je Hitna pomoć ili lekar od mnogih sela udaljen i po dvadeset i više kilometara. Prema prvim procenama za ostvarenje ovog ambicioznog plana biće neophodno najmanje 100 miliona evra i u tom kontekstu je istaknuta važnost podrške Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

POSETA GRADAŠNICI

Ministar Krkobić je sa svojim saradnicima i predstavnicima odbora za selo SANU obišao i ZZ „Gradac voće“ u leskovačkom selu Gradašnica. Ona je na prošlogodišnjem konkursu bespovratno dobila sedam miliona dinara i uložila ih u nabavku opreme za hladnjaču i sortiranje voća.Izvorni link

Slični artikli

Top